Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Samordnat angrepp mot nyhetssajter: ”Attack mot det fria ordet”

Publicerad: 20 mars 2016, 10:56

Både Schibsted och Bonnier drabbades av attackerna.

Foto: Björn Elgstrand/Wikimedia Commons.

På lördagskvällen utsattes flera av Sveriges största nyhetssajter för ddos-attacker. Under flera timmar låg de helt eller delvis nere. Händelserna fördöms av en samlad mediekår.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterSydsvenskanAftonbladetSvenska DagbladetExpressenDagens Industri

Det var vid klockan 19.30 på lördagen som flera av de största nyhetssajterna utsattes för en koordinerad attack. De som drabbades var bland annat Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad. Public service-bolagen ska däremot ha skonats.

Klockan 19.28 lades ett anonymt hot ut på Twitter. "Det följande dagarna kommer attacker att riktas mot den svenska regeringen och medierna som sprider falsk propaganda", står det i ett av inläggen rapporterar Aftonbladet.

Sajterna draddades av så kallade ddos-attacker. Det innebär att de blir överbelastade av en stor mängd datorer som samtidigt försöker gå in på sidan. I regel gör det att sajten kraschar eller blir så långsam att besökare inte kommer åt den.

Attacken tog mediehusen med byxorna nere, skriver Sam Sundberg på Svenska Dagbladet, i en kommentar:

"Lördagskvällens attack var inte bara ett angrepp mot demokratin i symbolisk mening. Den var en attack mot rikets säkerhet, där vitala delar av landets informationsinfrastruktur slogs ut. Det bästa vi kan hoppas på är att det blir en väckarklocka som får mediehusen att stärka sitt immunförsvar mot cybersabotage".

Chefredaktörerna för samtliga av de drabbade medierna fördömer angreppen och kallar dem för en attack mot det fria ordet.
– Vi ser allvarligt på det som hänt. Det var ett tydligt försök att stoppa viktiga delar av nyhetsförmedlingen i Sverige, säger exempelvis DN:s Peter Wolodarski till Expressen.

Flera medier valde att förmedla nyheterna via sociala medier under lördagskvällen och natten. Expressen körde exempelvis livsändningar på Facebook och Youtube.

"Oss kan ni inte tysta" dundrar Aftonbladets tf. chefredaktör Sofia Olsson Olsén i en krönika.

"Som Sveriges primära nyhetskälla ska vi alltid vara tillgängliga för våra besökare. Ni ska kunna vara säkra på att vi finns där, ni ska kunna lita på oss och vår oberoende journalistik. Uppenbart behöver berörda myndigheter, regeringen och vi mediehus fördjupa våra samtal om hur vi gemensamt kan bevara och säkra demokratin och det fria ordet från dem som vill skada".

Polisen utreder i skrivande stund var attackerna kom i fråm och vilka som kan tänkas ligga bakom. Flera medier rapporterar att en stor del av trafiken kom från datorer i Ryssland.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.