Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sänkt förtroende för medier som porträtterar politik som spel

Publicerad: 10 december 2015, 12:31

För förtroendet spelar det roll hur medierna porträtterar politik.

Foto: Montage/Colourbox.

Konflikt, kamp och politiskt maktspel. Det är bra nyhetsstoff, kan nog alla journalister skriva under på. Men den typen av artikelingredienser sänker förtroendet för alla medier utom för kvällspressen, slår en färsk studie fast.


Ämnen i artikeln:

Jesper Strömbäck

Vi ser dem nästan dagligen. Artiklarna om de politiska spelen. Om strategierna, opinionsmätningarna och taktiken för att vinna väljarna. Flera tidigare studier har påvisat att den politiska misstron ökar beroende på hur medierna framställer politikerna. Men nu visar det sig att förtroendet för nyhetsmedierna själva också påverkas.

När det förekommer artiklar som framställer politik som spel och strategi snarare än som sak sjunker förtroendet för nyhetsmedierna, liksom för politikerna och dessutom påverkas det politiska intresset till det negativa. Undantaget är kvällstidningarna. Där visar studien att artiklar som framställer politik som spel och strategi snarare ökar förtroendet för dem.

– Vi har fångat en effekt, men vet egentligen inte varför förtroendet för kvällstidningarna höjs, medan den sänks för övriga medier. Det kan bero på att de olika medierna har olika typer av mediekonsumenter, men det tror jag inte är hela sanningen, säger medieprofessorn Jesper Strömbäck, som tillsammans med Adam Shehata och David Nicolas Hopmann har genomfört studien.

Att förtroendet för medier sjunker – vad kan det få för konsekvenser?
– Att vi konsumerar traditionella medier mindre och i större utsträckning väljer "alternativa medier". Det blir demokratiskt problematiskt. Den andra konsekvensen är att medierna då underminerar sin egen bas. Det leder till ett minskande intresse för politiken.

Varför är journalister benägna att porträttera politik som spel och strategi?
– Det är lättare att dramatisera. Sakinnehållet förändras inte speciellt mycket – men spelet gör det. Det finns nog också en bild av att sådant material är mer läsarvänligt. Dessutom är det enklare att rapportera om. För sakfrågor krävs kunskaper – såväl för läsarna som för journalisterna.

Studien bygger på enkätundersökningar där samma personer tillfrågats vid olika tillfällen. Den finns att läsa i sin helhet här.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Jesper Strömbäck

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.