Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sanningen bakom Expressens SD-scoop

Publicerad: 14 november 2012, 09:53

Expressens löpsedel i dag.

I dag kom Expressen med nya avslöjanden kring Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesman Erik Almqvist. Toppolitikern gör flera kränkande utspel efter en krognatt innan valet 2010, allt filmas av SD:s rättspolitiske talesman Kent Ekeroth. – Det är inte gratis med gräv, men det måste få kosta, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Kent EkerothErik AlmqvistThomas MattssonExpressenSverigedemokraternaDavid Baas

Erik Almqvist togs på sängen av Expressens nya avslöjande i dag. Under en tidig sommarmorgon strax innan valet 2010 hamnade Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesman i en infekterad diskussion med bland annat komikern Soran Ismail.

Delar av ordväxlingen på Kungsgatan i Stockholm, där även den Sverigedemokratiske politikern Christian Westling figurerar, har redan varit föremål för artiklar i Expressen och hårt redigerat publicerats på partiets hemsida.

Soran Ismail har i en film som fått stor spridning på Youtube hävdat att Erik Almqvists uttalanden var värre än vad som filmades på band. Något som SD-politikern förnekat vid flera tillfällen och i stället hävdat att han blivit överfallen av en "aggressiv man".

Bakom Expressens nya avslöjanden där Erik Almqvist uttalar sig i rasistiska och kvinnoförnedrande ordalag står nytt filmmaterial taget från Sverigedemokraternas rättspolitiske talesman Kent Ekeroths mobilkamera.

Resumé kontaktar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Hur viktigt är ett sånt här avslöjande för Expressen?
– Det är naturligtvis roligt när så ambitiösa reportrar som David Baas och Christian Holmén får stort genomslag för en undersökande journalistik som vi lagt ner rätt stora resurser på. Vi har många gånger sagt att Expressen ska satsa på inrikespolitik och det känns generöst när så många andra medier citerar oss så tydligt som i dag.


Händelsen är från 2010. När fick ni nya tips i ärendet?
– Jag kan inte kommentera det specifika publiceringsunderlaget, men Baas och Holmén har ju flera gånger tilldelats "Guldspaden" och jag tror att det är möjligheten att få jobba långsiktigt som ger dem scoopen. Det är inte gratis med gräv, men det måste få kosta.

Varför var det relevant att börja nysta i det här igen?
– Därför att det som Expressen nu berättar blottlägger inte bara rasistiska och kvinnokränkande åsikter hos riksdagsledamöter, det är också som så att SD-politikerna ljuger för Expressens läsare och tittare och för sina egna väljare. Gör man det förtjänar man att avslöjas.

Hade den här publiceringen kunnat ske för 15 år sedan om man ser till teknikutvecklingen och dess förmåga att styrka påståenden?
– Ja. Allt från Kennedy-mordet 1963 till Bruce Springsteen som gatumusikant på Strøget 1988 filmades av allmänheten, för att bara nämna några exempel, men naturligtvis är det större risk att bli filmad idag än tidigare. SD-fallet visar ju hur till och med lagstiftare ljuger för journalister, så det är viktigt att media använder teknisk bevisning för att synliggöra eventuellt dubbelspel.

När fick ni ny information kring de här filmerna?
– Det kan jag inte kommentera, mer än att Expressen ju återkommande granskat och avslöjat SD - vilket fått partiets sympatisörer att utnämna oss till deras "huvudfiende". Men alla journalister vet ju att Expressen, precis som alla andra medier, förstås skulle publicera såna nyheter om alla partier och alla politiker.

Filmen är tagen av Kent Ekeroth, hur svårt var det att komma över materialet?
– David Baas och Christian Holmén lyckades till slut. Jag tror inte man ska spekulera om publiceringsunderlag eftersom det bara gynnar den som ska granskas om man i offentligheten diskuterar arbetsmetoder, källor och allt sånt.

På den presskonferens som Sverigedemokraterna höll i förmiddags tillkännagav partiledaren Jimmie Åkesson att Erik Almqvist nu avgår från partistyrelsen och verksställande utskottet.

Han lämnar därmed posten som ekonomisk-politisk talesman för partiet, men sitter kvar i riksdagen. Enligt Jimmie Åkesson har han uppmanat Erik Almqvist att även lämna sitt riksdagsuppdrag.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.