Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sanningen bakom Kinneviks budhöjning

Publicerad: 21 mars 2012, 13:35

Cristina Stenbeck, koncernchef Kinnevik.

Foto: Åke Gunnarson /VUE A.

Kinnevik sockrade nyligen budet på förlagsbevisen för Metro International, vilket gjorde att såväl Fjärde AP-fonden som Proventus Capital sade ja till affären: – Det har funnits olika tolkningar om rätten till förtidsinlösen av förlagsbevisen, men då Kinnevik höjde budet blev den frågan överspelad, säger Daniel Sachs, som är vd för Proventus Capital.


Ämnen i artikeln:

Metro InternationalKinnevik

Kinnevik höjde nyligen budet på Metro Internationals förlagsbevis  från 0,425 kronor–0,45 kronor.  

Enkelt förklarat är ett förlagsbevis ett  räntebärande skuldebrev som intygar att innehavaren har lånt ut pengar  utan särskild säkerhet. Det vill säga det är en slags form av  obligationer.

Fjärde AP-Fonden och Proventus Capital äger 24,1 procent av  förlagsbevisen i Metro International, varav den sistnämnda är den störste  ägaren.

Enligt uppgift till resume.se var det en märklig giv från  Kinnevik att höja förlagsbevisen eftersom avtalen sade att dessa inte  behöver lösas ut förrän i efterhand.

Det vill säga budet på förlagsbevisen  var inte nödvändiga för att Kinnevik skulle kunna få igenom affären.

Fjärde AP-Fonden och Proventus Capital har båda meddelat att man stöder  affären efter att Kinnevik valde att höja budet på förlagsbevisen.

Proventus  Capitals vd, Daniel Sachs, håller visserligen med om att det har  funnits olika tolkningar kring när förlagsbevisen måste lösas ut och  vilken nivå som gäller, men menar snarare att man har fört en diskussion med  Kinnevik där man tyckte att det tidigare budet på förlagslånen inte  reflekterade värdet på dem, vilket orsakade budhöjningen.

– Jag kan bara konstatera att Kinneviks bud förändrades efter den diskussionen, säger Daniel Sachs.

Metro  International har totalt 1,3 miljarder förlagsbevis, vilket gör att en  höjning från 0,425-0,45 kronor motsvarar cirka 35 miljoner kronor.

Kinnevik  äger själv 54 procent av förlagsbevisen, vilket gör att Kinnevik  sockrade budet med cirka 15 miljoner kronor för övriga ägare av  förlagsbevis.

Men våra uppgifter säger att Kinnevik kunde lösa ut  förlagsbevisen till 75 procent av det nominella värdet. Inte 90 procent  som det nu blir tal om? Varför väljer då Kinnevik att höja budet med 15  miljoner kronor?
– Det var som jag nämnde tidigare en effekt av den diskussion som vi hade med Kinnevik, säger Daniel Sachs.

Resume.se har sökt Kinnevik för en kommentar.

Budtiden  för Kinneviks 560-miljonersbud på Metro International gick ut i tisdags  denna vecka.

Kinnevik har ännu så länge inte kommunicerat hur stort  ägande man har fått i och med budet.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Metro InternationalKinnevik

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.