Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sanningen om Toblerone-affären

Publicerad: 23 februari 2011, 13:44

Nu kan den berättas: Historien om vad som hände under de 83 dagar som går under namnet Tobleroneaffären. Om fyra veckor avgår Mona Sahlin som S-ledare. Samtidigt skriver hennes pressekreterare under de dramatiska veckorna 1995 på en bok om händelserna under Tobleroneaffären.


Ämnen i artikeln:

Mona Sahlin

Mona Sahlin på den klassiska presskonferensen 1995. Foto: Tobias Röstlund / SCANPIX.

Om fyra veckor, fredag den 25 mars, utses en ny S-ledare. Mona Sahlin lämnar samtidigt politiken. Hon har gjort det en gång förut.

Mikael Romero var Mona Sahlins pressekreterare när en av vår tids mest dramatiska politiska affärer utspelade sig hösten 1995. I 15 år har han tigit om hur han såg på vad som hände då. Nu tänker han ge sin version.

– Tanken växte fram när Mona gav sitt besked om att hon lämnar politiken i december. I 15 år har jag sagt nej till att kommentera det som hände. Nu vill jag ge min skildring av Tobleroneaffären, säger Mikael Romero.

Efter att Mona Sahlin första gången lämnade politiken 1995 fortsatte han på andra jobb i regeringskansliet, och har därefter jobbat på LO och senast som pressekreterare åt Socialdemokraterna i Stockholms stadshus. Men vid årsskiftet lämnade han och startade eget som pr-konsult.

Hans bok om Tobleroneaffären kommer ut nästa höst på Atlas.

– Jag skrev dagbok under hela det här skeendet. Den går jag tillbaka till nu, och när jag tittade på de gamla anteckningarna insåg jag att det fanns en historia att berätta.

Främst vill han beskriva vad som händer när granskarna möter den utövande makten.

– Jag skriver om hur jag upplevde det i min roll som pressekreterare. Det som hände då har påverkat mig både som människa och kommunikatör, precis som det i ännu högre grad påverkat Mona.

Vet Mona Sahlin om att det kommer en bok?

– Ja, jag har nämnt det för Mona, och hon tycker är det är OK.

Ser du paralleller i vad som sker nu? Senast i dag anklagades en av S-kandidaterna (Mikael Damberg) för att ha legat bakom medlemsfusket i SSU för tio år sedan?

– Det kanske finns likheter, men det ska inte jag kommentera.

En återkommande fråga runt Tobleroneaffären är om någon medvetet läckte nyheten till Expressen för att stoppa Mona Sahlin som partiledare.

Får vi svaret nu?

– Nja, jag skriver på boken nu och vill inte kommentera mer om vad den kommer att innehålla, svarar Mikael Romero.

Toblerone-affären i korthet

18 augusti 1995 -   Ingvar Carlsson meddelar att han tänker avgå vid S-kongressen i mars 1996. Mona Sahlin framstår direkt som den givna efterträdaren.

7 oktober 1995  -  Expressens Leif Brännström avslöjar att Mona Sahlin använt regeringens Eurocard-kort för privata inköp av kläder och för kontantuttag i bankomat. De kommande veckorna avslöjas nya privata affärer, bland annat ett inköp av två Toblerone.

16 oktober  1995 - Mona Sahlin försvarar sig på en direktsänd presskonferens i Rosenbad och meddelar att hon har tänker ta timeout från politiken.

22 oktober 1995  - Familjen Sahlin reser till Mauritius på timeoutresa .

10 november 1995  - Mona Sahlin avgår ur regeringen och lämnar uppdragen i partiledningen

5 december 1995 - Valberedningen föreslår Göran Persson till ny partiledare

15 mars 1996 - Socialdemokraternas partikongress väljer Göran Persson till partiledare

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Mona Sahlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.