Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Säpo kritiseras för att ha nekat tidning handlingar

Publicerad: 25 juli 2008, 06:27

Tidningen Riksdag & Departement begärde ut handlingar om e-posttrafik mellan två anställda vid Regeringskansliet men fick avslag av Säpo. Nu kritiserar JK handläggningen och kallar den slentrianmässig.


Enligt Justitiekanslern gjorde Säkerhetspolisen inte en tillräckligt noggrann prövning. De allmänna handlingarna som tidningen Riksdag & Departements chefredaktör Nils Funcke ville se rörde en mailväxling om de så kallade Tsunamibanden mellan två anställda vid Regeringskansliet. Säkerhetspolisen lämnade först inte ut handlingarna men fick bakläxa i kammarrätten och beslutade då att lämna ut dem. Enligt JK är det allvarligt att myndigheten behandlade ärendet slentrianmässigt.

I beslutet skriver JK.
”Utredningen visar att Säkerhetspolisens handläggning av ärendet brast i den noggrannhet som måste krävas av en myndighet när den prövar en begäran att få del av allmänna handlingar. Det är av grundläggande betydelse för den enskildes rättssäkerhet och för förtroendet för våra myndigheter att offentlighetsprincipen upprätthålls på det sätt som avses i tryckfrihetsförordningen och sekretesslagen.”

Säpo väljer också att rikta kritik mot sig själva i ärendet. Bland annat uppger myndigheten att det är ”allvarligt att myndigheten vid de två första sekretessprövningarna gjort bedömningen att uppgifterna i de aktuella e-postmeddelandena är att hänföra till Säkerhetspolisens verksamhet medan myndigheten vid den tredje bedömningen fann att så inte är fallet.”

Utöver kritiken väljer JK att inte vidta någon åtgärd.

Linda Fagerlind

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.