Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Säpo ska granska hoten mot medier

Publicerad: 17 april 2008, 13:27

Säkerhetspolisen, Säpo, har idag väldigt dålig information om hur hotbilden ser ut mot svenska medier och journalister. Men det ska det bli ändring på.


Hot mot medier och enskilda journalister sorteras under så kallad samhällshotande brottslighet. Här ingår hot mot förtroendevalda politiker, rättsväsende och myndighetspersoner.
– Här ingår också företrädare för den fria debatten och där ingår media, säger Ari Stenman sektionschef för samhällshotande brottslighet på Säpo.

Men hittills har Säpo inte skapat sig någon klar bild för hur hoten ser ut. Det finns några mindre undersökningar, men nu är det dags att ta ett större grepp.
– Vi kommer inom de närmaste månaderna inleda en förstudie för hur hoten mot medier ser ut. Tanken är att en person kommer att frikopplas från sin ordinarie tjänst för att jobba med det här.

I förstudien kommer företrädare för medieföretag att bjudas in. Men exakt hur undersökningen kommer att genomföras är för tidigt att säga. Sverige har hittills varit relativt förskonade från attentat mot journalister. Under slutet av 80-talet hittades en finlands-svensk journalist död. Han hade innan sin död granskat fiffel i byggbranschen. Men polisen kunde inte fastslå att han blev mördad, även om det fanns starka indicier.

Mer känt är bilbomben i Nacka 1999, som riktades mot en journalist som skrev under pseudonymen Peter Karlsson. Både han och hans son skadades allvarligt. Karlsson hade tidigare granskat högerextrema grupper för Aftonbladet och Expo.

Ari Stenman har svårt att uttala sig om hotbilden mot medier idag.
– Nyligen så hotade Bandidos Ystad Allehanda. Men hur vanligt det är ska vi nu ta reda på.

Men om utredningen innebär att medier får ett förstärkt skydd av Säpo är inte givet.
– Vi prioriterar våra resurser efter hotbilden. Skulle det visa sig att det är låg hotbild, så kommer vi inte att börja jobba aktivt.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.