måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sara Skyttedal vinner bildstriden mot DN

Publicerad: 22 december 2016, 10:11

Sara Skyttedal

Foto: Wikimedia Commons

UPPDATERAD. KD-politikern Sara Skyttedal riskerade personlig konkurs. Nu slipper hon betala DN:s rättegångskostnader. Även tidningen anser att domen är en framgång. – Det är också en vinst för alla de som står upp för upphovsrätten och för rätten till privatliv, säger hon.

Ämnen i artikeln:

DNKristdemokraternaSara Skyttedal

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Resumé har tidigare rapporterat om Sara Skyttedals bildstrid med Dagens Nyheter. KD-politikern som numera är kommunalråd i Linköping kräver 28 000 kronor av tidningen efter att ha publicerat bilder från hennes privata Facebook-konto i februari förra året. Bilderna föreställer partiledaren Ebba Busch Thor (då kandidat) under en resa till Israel.

Sara Skyttedal anser att tidningen använde bilderna utan hennes godkännande. DN har en annan syn på saken.

"DN bestrider din faktura. Vi bedömer att bilderna återges i samband med en redogörelse för en dagshändelse i upphovsrättslagens mening (Ebba Busch Thors kandidatur) och således saknas rättslig grund för ditt krav." skrev bildchefen Pär Björkman i ett mejlsvar till Kronofogden.

"Vem som helst som känner en offentlig person ska alltså inte äga någon rätt till bilder från ens ungdomstid och gamla semestrar om det går att fabricera och konstruera en klickvänlig story av dem" skrev Sara Skyttedal på sin Facebooksida och hävdade att de rättegångskostnader 370 000 kronor som hon skulle betala om DN fick rätt skulle försätta politikern i personlig konkurs.

Tvisten togs vidare till Patent- och marknadsdomstolen och igår hölls huvudförhandlingar och i dag kom domen. Sara Skyttedal får och enligt domstolens beslut är DN skyldiga att betala henne sammanlagt 10 000 kronor.

"Domstolens bedömning att DN:s användning av sex fotografier – vilka förekommit i åtta återgivningar – är olovlig innebär att bolaget ska betala en skälig ersättning för detta utnyttjande till Sara Skyttedal."

Domstolen anser inte att DN kan försvara sin publicering mot bakgrund av upphovsrättslagens reglering 23 § eftersom inskränkningen av upphovsrätten ska tolkas restriktivt. Det var inte nödvändigt av DN att publicera alla sex bilder i samband med händelsen.

Domstolen slår fast att DN gjort fel som inte namngivit Sara Skyttedal som fotograf, men avslår KD-politikerns yrkan på ersättning för ytterligare skada. Därför stannar ersättningskravet vid 10 000 kronor och inte de 28 000 kronor som Sara Skyttedal gjorde anspråk på initialt. Hon slipper betala DN:s rättegångskostnader, men får stå för sina egna.

"Det är i stort med lättnad jag läser domen som nu har kommit från patent- och marknadsdomstolen. Det har varit ett mål där det juridiskt varit mycket oklart hur utfallet skulle landa då tydliga prejudikat saknas. För mig personligen innebär det att jag möter högtiden som väntar med lättnad och kan njuta av julfirandet. Det är också en vinst för alla de som står upp för upphovsrätten och för rätten till privatliv" skriver Sara Skyttedal i ett Facebook-inlägg efter dagens dom.

Hoppas på det bästa inför morgondagen och lägger denna på kylning inför att dom avkunnas kl 11 i min tvist mot Dagens Nyheter. Håll tummarna! Ett foto publicerat av Sara Skyttedal (@skyttedal) Dec 21, 2016 kl. 9:56 PST

DN:s redaktionschef Caspar Opitz, anser att det är fel att beteckna domen som en seger för Sara Skyttedal.

– Principen om att kunna publicera privata bilder på makthavare som gör kontroversiella saker står fast. Här får vi inget skadestånd eftersom det finns ett allmänintresse och det är den viktigaste frågan för oss, säger han till Resumé.

Kommer ni att överklaga domen?
– Det får vi se, vi måste läsa domen ordentligt först.

Sista dag att överklaga till högre instans är den 12 januari 2017.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev