måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sara Skyttedals bildstrid mot DN kan bli dyrköpt

Publicerad: 30 november 2016, 09:18

Sara Skyttedal (KD) i bildbråk med DN.

Foto: Joakim Berndes/Wikimedia Commons

Sara Skyttedal ligger i tvist med Dagens Nyheter om publiceringar av hennes privata bilder. Om hon förlorar riskerar hon att gå i personlig konkurs.

Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterKristdemokraternaEbba Busch ThorSara Skyttedal

FT

Fredrik Thambert


Bilderna som Sara Skyttedal (KD) och Dagens Nyheter tvistar om är hämtade från hennes privata Facebook-konto, och publicerades i en artikel den 13 februari 2015. Bilderna föreställer partiledaren Ebba Busch Thor (då kandidat) under en resa till Israel.

Den dåvarande KDU-ordföranden Sara Skyttedal hävdar att tidningen använde bilderna utan tillåtelse, och har därför krävt dem på 28 000 kronor. DN har en annan syn på saken.
"DN bestrider din faktura. Vi bedömer att bilderna återges i samband med en redogörelse för en dagshändelse i upphovsrättslagens mening (Ebba Busch Thors kandidatur) och således saknas rättslig grund för ditt krav." skrev bildchefen Pär Björkman i ett mejlsvar till Kronofogden som Expressen har tagit del av.

Tvisten har tagits vidare till Patent- och marknadsdomstolen och igår hölls huvudförhandlingar. Sara Skyttedal, i dag kommunalråd i Linköping, skriver själv om målet på sin Facebooksida.

"Vem som helst som känner en offentlig person ska alltså inte äga någon rätt till bilder från ens ungdomstid och gamla semestrar om det går att fabricera och konstruera en klickvänlig story av dem" hävdar hon.

Domen avkunnas den 22 december. Om DN vinner tvisten blir det dyrt för henne: "Denna gång ser det ut att kunna försätta mig i personlig konkurs" menar Sara Skyttedal.

"Förlorar jag helt kommer jag behöva stå för både mina egna och min motparts rättegångskostnader. DN har lämnat in en kostnadsräkning på 370 000 kr. Mer än dubbelt så mycket som mina ombud fakturerat. Om jag vinner helt får jag efter skatt ut 11 000 kr. Idag önskar jag att jag inte var Sara Skyttedal utan en konflikträdd person som så många andra normala människor" skriver hon på Facebook.

DN:s redaktionschef Caspar Opitz vill inte kommentera målet i närmare detalj:
"Det är en process som Sara Skyttedal valt att driva och vi avvisar hennes krav. Vår inställning finns i inlagorna till domstolen. I övrig hänvisar jag till vår advokat" säger han till Resumé.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev