Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SAS presschef: ”Vårt redaktörskap har brustit”

Publicerad: 8 december 2014, 09:54

Henrik Edström.

Foto: Pressbild.

"Skrämmande", skrev Dilsa Demirbag-Sten på twitter efter att SAS valt att dra in sin senaste ombordtidning efter en artikel om extremhögern. – Det är olyckligt att det fått sådana här proportioner. Givetvis har diskussionen inte varit bra, säger Henrik Edström, presschef på SAS, till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Per Svensson

Det var i går det blev känt att flygbolaget SAS valde att dra tillbaka sin senaste upplaga av ombordtidningen. Enligt journalisten Per Svensson som skrivit artikeln ska det berott på att artikeln fått kritik av norska Fremskrittspartiet som kritiserat att deras förre ledare Carl I Hagen nämnts tillsammans med landsförrädaren Vidkun Quisling, skriver Aftonbladet.

Men SAS presschef är av en annan uppfattning:
– Beslutet är till 100 procent vårt eget. Vår ombordtidning ska vara politisk neutral. Per Svensson är en utmärkt journalist men vårt redaktörskap har brustit. Vi har följt debatten som varit under helgen. Efter en totalvärdering bestämde vi oss för att ta bort den i slutet av förra veckan. Anledning är att ombordtidningen inte är ett forum för politisk debatt, säger Henrik Edström.

Hur går processen till när ni väljer ut material till tidningen?
– Jag går inte i detalj på hur vårt redaktörskap ser ut. Men vi har en dialog med frilansjournalisterna.

I ett pressmeddelande skrev ni att ni anser att artikeln är onyanserad. Kunde ni inte ha undvikit den här situationen genom att ta beslutet innan ni tryckte tidningen?
– Det är en miss från vår sida och vi har brustit i vårt redaktörskap. Vi hade givetvis velat göra på ett annat sätt. Ni håller vi på att titta över vilken typ av innehåll vi ska ha i vår tidning framöver.

Många har upprörts på twitter, skrivit att de ska sälja sina SAS-aktier och välja andra flygbolag när de ska resa. Hur påverkar det här ert varumärke?
– Det är olyckligt att det fått sådana här proportioner. SAS är en bra produkt, men givetvis har diskussionen inte varit bra. Det är svårt att säga hur den påverkar oss annat än att vi kommer se till att göra saker bättre framöver.

Du har sagt att det främst var artikels bildval som var anledningen till att ni drog tillbaka upplagan. Hade det sett annorlunda ut om ni haft en annan bild?
– Det kan jag inte svara på.

Sydsvenskan, den tidning där Per Svensson normalt är aktiv, valde att publicera artikeln i sin helhet i går.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Per Svensson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.