Media
Sätter press på Realtid – via Metro
Publicerad: 28 mars 2017, 05:37
Metros pressrelease – om Realtid.
Custos drar in Metro i kampanjen mot Realtids huvudägare, "orädda flickan" blir kvar på Wall Street till 2018 och Quartz tjänar på digital journalistik. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.
FT
Fredrik Thambert
Sätter press på Realtid – via Metro
Resumé berättade igår om Custos missnöje med Realtids grundare och huvudägare Jonas Wiven-Nilsson, och investmentbolagets försök att få bort honom. Senare på kvällen skickade tidningen Metro ut ett pressmeddelande om saken via MyNewsDesk med rubriken "Brott mot aktiebolagslagen av Realtids styrelse". Custos köpte Metro för 50 miljoner kronor för en dryg månad sedan, och genomför nu stora förändringar på gratistidningen. I pressmeddelandet berättar de att flera nyckelmedarbetare på Realtid (som de äger 25 procent av) har plockats över:
"Flera medarbetare på Realtid har givit uttryck för missnöje med hur företagets drivs under Jonas Wiwen-Nilssons ledning. Custos AB har från Realtid anställt chefredaktör Staffan Erfors, redaktionschef Henrik Ek, vd assistenten Isabel Samolov samt creative director John Bark. Dessa fyra medarbetare arbetar för närvarande åt Custos med att utveckla Metro" skriver de i pressutskicket.
"Orädda flickan" på Wall Street blir kvar till 2018
Mitt emot statyn av en attackerande tjur står sedan några veckor tillbaka en liten flicka. Den nya statyn "fearless girl" ställdes dit av byrån McCann och kunden State Street Global Advisors på Internationella Kvinnodagen. Den symboliska statyn fick internationell uppmärksamhet och kommer nu att bli kvar åtminstone ett år. Det meddelade stadens borgmästare Bill de Blasio på måndagen, enligt AFP.
Youtube censurerade Zara Larssons video
En kyss mellan två män. Det gjorde att videon till låten "Symphony" har censurerats av Youtube, och klassats som olämplig, skriver Expressen.
– Det är för jävligt. Det är skitjobbigt att världen suger, säger Zara Larsson i sin podcast "Sanningens mammor" enligt tidningen.
Quartz tjänar pengar på digital journalistik...
Den nytänkande medieuppstickaren Quartz har utmanat jättar som Financial Times och Economist med sin journalistik. Som vapen har de använt digitala och mobila lösningar som ligger i framkant. Drygt fyra år efter starten har de även lyckats gå med vinst, rapporterar AdAge.
...och The Times raketökning efter att de skippade breaking news
För ett år sedan valde den brittiska tidningen The Times att sluta uppdatera sajten kontinuerligt för att istället släppa digitala editioner tre gånger om dagen. Sedan dess har de lyckats öka sina digitala prenumerationsintäkter med 200 procent, skriver Digiday. Tidningens publiceringsstrategi har också påverkat hur deras marknadsavdelning jobbat med befintliga och nya prenumeranter.
"Makten närmare folket än någonsin"
Narrativet som "folket" och "eliten" som präglar dagens debatt haltar. Expressens krönikör Hanne Kjöller anser att det distansen till makten är kortare än någonsin. Som exempel nämner hon polisen Peter Springare.
"Ett enda Facebookinlägg – och vips rullades röda mattan ut till både radio- och tevestudior. Där kunde han i godan ro utveckla sina synpunkter om samhällsutvecklingen" skriver hon i en krönika.
Varumärken dyker upp på på Breitbart – trots svartlistning
Många stora annonsörer har valt att svartlista den högerpopulistiska sajten Breitbart. Ändå dyker flera av dem fortfarande upp med annonser på sidan. Ett tecken på hur dålig kontroll varumärken har över sin digitala annonsering, skriver New York Times i en granskning.