Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Saudi-grävet vinner globalt grävpris

Publicerad: 11 april 2013, 07:05

Ekot-reportrarna Bo Göran Bodin och Daniel Öhman vid Guldspaden. Avslöjandet hur nu även fått globalt eko.

Foto: Pressbild.

Ekots reportrar Daniel Öhman, Bo-Göran Bodin och grävchefen Rolf Stengård har fått medalj för sitt Saudi-avslöjande från den internationella organisationen Investigative Reporters and Editors, IRE. Enligt Ekot anses det som kanske världens finaste grävpris.


Ämnen i artikeln:

Bo-Göran BodinDaniel ÖhmanEkotAnne Lagercrantz

Ekot-reportrarna Daniel Öhman och Bo-Göran Bodin vann Guldspaden och även Stora Journalistpriset för  sitt avslöjande om Sveriges medverkan i att bygga upp en vapenfabrik i  Saudiarabien.

Duon samt deras grävchef Rolf Stengård tilldelas nu  medaljer från den internationella organisationen Investigative Reporters  and Editors, IRE.

IRE är en icke vinstdrivande organisation vars mål är att höja kvaliteten på undersökande journalistik. IRE bildades 1975 och deras medalj är att betrakta som ett av världens kanske finaste grävpris, enligt Ekot.

Ekot-människorna delar priset med CNN. Motiveringen lyder bland annat:
"I en gripande, berättande stil tog reportrarna med lyssnarna på en undersökande resa som ledde till försvarsministerns avgång."

Ekot-chefen Anne Lagercrantz gläds över den prestigefulla utmärkelsen.

–  Utmärkelsen är en bekräftelse på nivån på avslöjandet. Det visar att  även internationella bedömare förstår kraften och betydelsen av nyheten.  Det är ytterligare ett kvitto på hur viktig vår grävande journalistik  är.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.