Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Saudiaffären blir tv-drama

Publicerad: 27 mars 2015, 06:15

SR-reportrarnas bok och Sten Tolgfors som fick avgå.

Foto: Janwikifoto/Wikimedia Commons (montage).

SR-reportrarnas prisbelönta granskning blir politisk thriller, Downton Abbey går i graven och Facebook planerar jättedrönare. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

Apple WatchFacebookBo-Göran BodinDaniel ÖhmanAppleOculus Rift

FT

Fredrik Thambert


Saudiaffären blir dramaserie
SR-reportrarna Daniel Öhman och Bo-Göran Bodin rullade upp den så kallade Saudiaffären år 2012, som senare fick den dåvarande försvarsministern Sven Tolgfors att lämna sitt uppdrag. Affären handlade om hur Sverige i all hemlighet planerade att bygga en vapenfabrik i den saudiska öknen, och granskningen belönades med flera priser – bland annat Stora Journalistpriset och Prix Europa.

I fjol kom duon ut med boken "Saudivapen" som tar ett större grepp om hela skandalen, och nu har produktionsbolaget Götafilm genom Hedlund Agency köpt rättigheterna till boken, skirver DN. Planerna är att göra en politisk tv-thriller som baserar sig på innehållet.
– Här finns en intressant konflikt mellan den svenska självbilden och sanningen om hur vi hanterar vapenexporten. Vi har en lång historia av dubbelmoral där vi har en viftat med en vit flagga i ena handen och pansargeväret Carl Gustaf i den andra, säger producenten Christer Nilson till tidningen.

Downton Abbey läggs ner
Den kommande sjätte säsongen av Downton Abbey blir också den sista. Det sa den exekutive producenten Gareth Neame på en presskonferens igår:  
– Vi kan lova en finalsäsong full av den vanliga dramatiken och intrigerna, men med det extra spänningsmomentet av att få veta hur det slutar för alla.
Sista avsnittet kommer att sändas på juldagen i Storbritannien, skriver AP.  

Facebook ska sprida internet med jättedrönare...
Bolaget har som vision att ge tillgång till internet världen över. Även till svårtillgängliga platser som i dag är vita fläckar på den digitala kartan. Under bolagets F8-konferens berättade Facebook om sina planer, och en del i dem var bland annat har man tagit fram en drönare kallad Aquila med lika stort vingspann som ett Boeing 767-plan. Det ska kunna flyga flera månader i sträck och ge tillgång till wifi, skriver Techcrunch.

...Och lanserar Oculus Rift i år
Experter menar att Facebook kommer att lansera sin VR-produkt Oculus Rift i år. Detta på grund av att Facebooks teknikchef Mike Schroepfer igår kväll i samband med utvecklarkonferensen F8 avslöjade att "virtual reality-spel kommer redan i år" skriver Engadget.

Begränsat utbud av Apple Watch...
Apples emotsedda klocka lanseras inom kort på flera markander. Men tillgången kommer att bli starkt begränsad, och förbeställda exemplar kommer att prioriteras, enligt 9to5Mac. Kina kommer enligt sajtens källor att få en större tilldelning jämfört med övriga länder.

...Och vd:n ska donera hela sin förmögenhet
Apples vd Tim Cook säger i en intervju med Fortune att han kommer donera hela sin förmögenhet till välgörande ändamål, efter att ha betalat för sin brorsons utbildning. Därmed följer han flera techmiljardärer i spåren. Den 54-åriga Apple-vd:n sägs vara god för omkring 6,6 miljarder kronor (Reuters).

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev