Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Schenström: Mitt omdöme svek

Publicerad: 30 april 2008, 10:35

Regeringens tidigare spinndoktor Ulrica Schenström berättar exklusivt för Resumé om hur livet förändrades efter kvällen med TV4-reportern Anders Pihlblad. – Jag var utarbetad. I sådana situationer sviktar tyvärr omdömet. Det är självfallet att jag ångrar det i efterhand. – Känslan av att vara jagad släpper lite dag för dag men jag kan få fruktansvärda återfall och inte våga gå utanför dörren.


Ulrika Schenström talar ut för första gången. I Resumé. Foto: Rickard Kilström.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins pappalediga pressekreterare Mårten Wennberg baxar ut barnvagnen ur Ulrica Schenströms lägenhet.

Om några timmar kommer pressekreteraren att upptäcka att sonens strumpor ligger kvar i den Schenströmska hallen. Men inte än.

– Hej då, vi hörs snart. Kanske har Mårten Wennberg hjälpt Ulrica Schenström med förberedelserna inför den här intervjun. Det sägs att en bra rådgivare ger sig själv de sämsta råden. Möjligen går det att applicera på Ulrica Schenström.

Sedan Aftonbladet publicerade bilderna på Fredrik Reinfeldts statssekreterare tätt omslingrad med TV4-reportern Anders Pihlblad har statssekreteraren avgått, den politiske reportern tagit en time-out och hunnit komma tillbaka. Men statssekreteraren har tigit. Tills nu.

– Jag har inte riktigt känt något större behov av att se mitt eget namn eller min bild i tidningen. Medie-drevet fick mig att må sämre än jag någonsin gjort i hela mitt liv. Jag har behövt hämta andan, reflektera över vad som hände och det tar sin tid.

Vi sitter i köket i lägenheten i Vasastan. På väggarna i lägenheten hänger tavlor som Ulrica Schenström själv har målat, filmaffischer från Woody Allen-favoriterna och maken Anders Johanssons nedlagda rådjurshuvuden.

Han är i samma bransch som hon fast på den kommersiella sidan. Som europisk public affairs-chef på Microsoft lägger Anders Johansson pussel med politiska beslut. Förhoppningsvis går de ihop.

Aftonbladets avslöjande som utlöste stormen.

Två saker är Ulrica Schenström tydlig med: hon vill inte prata om kvällen på Söderresturangen Judith & Bertil med Anders Pihlblad och inte om det färska bråket med konstitutionsutskottet. Mellan raderna låter hon förstå att hon har behövt vila. Att den Ulrica Schenström som satt och drack vin med Anders Pihlblad egentligen borde ha sjukskrivit sig.

– Jag har gått igenom ett mediedrev. Det drevet blev kulmen på ett antal extremt hektiska år. Jag jobbade i princip dygnet runt i sex års tid. När en sådan här sak händer och dessutom i en så hektisk tid i livet som jag var i så kändes det för mig väldigt nödvändigt att ta några steg tillbaka. Jag behövde hämta andan.

– Alla som har gått igenom ett sådant här medie­drev och dessutom överlevt vet att man förändras. Jag har blivit mer eftertänksam och jag har också blivit mycket lugnare och lärt mig att säga nej. Att det är jag som styr mitt liv och ingen annan. Det känns också som att jag har blivit otroligt mycket äldre. Minst tusen år äldre. Jag brukar säga att jag känner mig som Gandalf i ”Sagan om ringen”.

Vad gör du i dag?
– Jag funderar på framtiden och tar hand om mig själv, min familj och mina vänner. De har också gått igenom något traumatiskt. Sedan skriver jag på en bok.

Ulrica Schenström har 29 dagböcker i bokhyllan. De är prydligt sorterade i tidsordning och där finns hela hennes tid som maktfaktor inom den borgerliga sfären dokumenterad.

– Jag kanske ska skriva mina memoarer en dag men inte än. Jag tänker inte bränna alla mina broar redan.

Bränner man broar om man skriver sina memoarer?
– Man kan göra det. Vad boken ska handla vill inte Ulrica Schenström berätta. Klart är att det inte finns ett förlag.

Läs hela intervjun i veckans pappersutgåva av Resumé.

Claes de Faire

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.