Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Scherman om bråken med Jonas Bonnier

Publicerad: 7 januari 2014, 09:42

Jan Scherman och Jonas Bonnier

Foto: Björn Elgstrand och Peter Joensson

Att relationen mellan Jan Scherman och Jonas Bonnier inte var den bästa har många spekulerat om. Nu talar den förre TV4-vd:n ut om konflikterna som kommer att återges i hans bok "Räkna med känslorna" – Jag får återkomma i en bok som jag håller på att skriva, säger Jan Scherman i podden "Mattsson Helin".


Ämnen i artikeln:

Jan SchermanJonas BonnierBonnierTV4

I söndags gästade Jan Scherman podcasten "Mattsson Helin". I samtal med Aftonbladets publisher Jan Helin avhandlades såväl den förre TV4 vd:ns syn på Sverigedemokraterna som annonsör som Jan Schermans nya roll som senior rådgivare på konkurrenten Schibsted. Men också hans förhållande till Bonnier under de dryga 20 åren inom koncernen.

Han berättade också om samarbetet med koncernens vd Jonas Bonnier.

–  Det har väl funnits bättre relationer. Jag tror att vi hade lite svårt att få ihop det och jag uppfattade att han kanske inte alltid sympatiserade med det jag tyckte och tänkte. Nu var han vd och jag vice-vd för tv-delen så vi hade inte så värst mycket med varandra att göra, men det blir ju fånigt om jag skulle säga att vi hade ett harmoniskt och fantastiskt fint samarbete. Så var inte fallet, säger Jan Scherman i podcasten och fortsätter:

– Vi rök ihop i ett antal frågor.

Under den sista tiden på Bonnier var relationen mellan Jan Scherman och koncernledningen som sämst.  

– När jag hamnade på huvudkontoret hade jag rätt mycket att göra i början med ett antal nordiska affärer som sprack, sedan fick jag allt mindre att göra. Det är klart att jag inte tyckte att den tiden var särskilt rolig. Jag kan inte förneka att den sista tiden blev en tagg, lika lite som jag kan förneka att relationen med den högste chefen och undertecknad inte var den bästa. Sen behöver inte det betyda att det var världskrig.

När det kommer till vad TV4 vd:n och Jonas Bonnier var oense om vill inte Jan Scherman ge en alltför detaljerad beskrivning mer än att det handlar om utvecklingen för koncernens tv-verksamhet.

– Det blir så tekniskt och invecklat. Det handlade om vad man skulle satsa på. Hur man skulle satsa på bredbands-tv och liknande, men det blir rätt ointressant att berätta vad det var. Det skar sig lite här och där. Jag får återkomma i en bok som jag håller på att skriva.  

Jan Scherman beskriver "Räkna med känslorna" som en bok om ledarskap och journalistik.

– Det är egentligen ingen biografi. Jag vill göra ett nedslag. Jag tycker att det finns en rädsla på hög och låg nivå för konflikter. Att man byter åsikter och idéer mot varandra är enligt mig vägen till att hitta bästa lösningen. Ibland får jag finna mig att bli överkörd, ibland får du göra det, säger Jan Scherman och fortsätter:

– Jag tycker att det har varit lite mycket av den varan i Bonnier. Man säger "jag tycker det här var en jättebra idé, kul, fint" och sen pussar man varandra på kinden. För mig funkar inte det. Jag tycker att det måste vara lite skarpa argument, lite tuffa tag.

Jonas Bonnier avgår som vd för Bonnier den sista januari. Han delar inte Jan Schermans uppfattning om att relationen dem emellan var problematisk:

– Vi hade väldigt lite relation. Det var Torsten Larsson som var vd för Bonnier Broadcasting och rapporterade till mig och som jag jobbade ihop med. Han var självständig och det var han som jag diskuterade broadcast med, säger Jonas Bonnier till Resumé.

I podcasten säger Jan Scherman att ni "rök ihop i ett antal frågor". Vilka frågor gällde det?
– Till mig har han sagt att vi hade en rak relation. Vilket jag också uppskattade. Det hände att vi hade olika uppfattningar utan att jag kan gå in på detaljer. Jag fick några korvar av Janne så han kan inte ha tyckt alltför illa om mig.

När hade ni olika syn på utvecklingen av Bonniers tv-verksamheter?
– Det kan jag inte uttala mig om.

Jan Scherman anser att Bonniers företagskultur är konflikträdd. Hur ser du på den verklighetsbeskrivningen?
– Tvärtom. Jag ser det mer som en konfliktsökande organisation. Vi gör journalistik som söker konflikter och Jan Scherman gillar offentliga konflikter.

Hur ser du på Jan Schermans kritik mot Bonnier under din tid som vd i efterhand?
– Det är jättesvårt att svara på generellt. Mediesverige har upplevt en väldigt intressant tid de senaste tio åren. Då är det alltid spännande att ifrågasätta, ha synpunkter och skapa diskussion. Det gjorde Jan Scherman.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.