Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Scherman talar ut om TV4-bråket och bonusen

Publicerad: 14 juni 2012, 09:10

Nyhetsbolagets ordförande Jan Scherman ger sin syn på TV4-bråket och bonusdiskussionen rörande Göran Ellung.

Foto: Björn Elgstrand.

TV4-gruppens förre vd tillika numera ordförande i Nyhetsbolaget, Jan Scherman, ger Resume.se en exklusiv intervju där han ger sin version av bråket kring de nya villkoren för personalen samt den omdiskuterade bonusfrågan rörande Nyhetsbolagets vd Göran Ellung.


Ämnen i artikeln:

Ann JohanssonJan SchermanNyhetsbolagetTV4

– Jag tycker att det är djup olyckligt att det beskrivs som om vi på  Nyhetsbolaget inte skulle ha varit tydliga med villkoren i det nya  kollektivavtalet. Det är nämligen inte sant, säger Jan Scherman.

Han  uppger att de nya villkoren redovisades utförligt i samband med ett  styrelsemöte i  maj förra året och in minsta detalj vid ett uppföljande  styrelsemöte i september:
–  Jag kan förstå kritiken kring besparingarna, men vad jag inte kan förstå är varför den kommer först nu, säger Jan Scherman.

Han  hävdar också att styrelsemötena har följts upp med olika personalmöten  med mera där berörda har informerats om de olika förutsättningarna i det  nya kollektivavtalet:
– Vi har varit oerhört tydliga och all  information finns också skriftligen i olika protokoll och  internmeddelanden, säger Jan Scherman.

Han vänder sig också mot  den verklighetsbeskrivning som facklubbens ordförande för TV4 och  Nyhetsbolaget, Ann Johansson, ger av hur det gick till när Göran Ellung  valde att avstå från sina möjliga bonusvillkor på 850 000 kronor:
– Hon har inte insyn i alla delar processen precis som att vi inte har insyn i allt som rör facket, säger Jan Scherman.

Bonusfrågan  kom upp i samband med ett styrelsemöte den 16 april i år och enligt Jan  Scherman valde Göran Ellung att ta upp frågan med honom direkt efter  styrelsemötet:
– Jag och Göran har alltid ett uppföljande möte  efter de ordinarie styrelsemötena och det hade vi även denna gång. Han  tog då upp att det inte kändes bra att ha ett bonusvillkor och att han  bestämt sig för att tacka nej till en sådan möjlighet, säger Jan  Scherman.

Han och Göran Ellung tog flera möten för att diskutera  den uppkomna situationen och tre veckor efteråt meddelade Jan Scherman  att bonusvillkoren hade avskaffats för Göran Ellung på Görans initiativ.

Jan Scherman  tycker inte att fackets kritik kring bonusen går ihop:
– Vi får kritik för att vi inte lyssnar och sedan får vi kritik för att vi lyssnar. Antingen är det ju på det ena sättet eller på det andra sättet, säger han.

Hur ser du på uppgifterna om att  Göran först sade till facket att bonusen låg på maximalt 700 000 kronor,  men att det visade sig att han hade möjlighet att få 850 000 kronor?
– Det är inte en fråga för mig, utan den får du ta med Göran Ellung, säger Jan Scherman.

Han  uppger också att TV4-gruppen och Nyhetsbolaget sätter stor vikt vid att  öppet redovisa olika ersättningsvillkor för ledande befattningshavare  och att man även tänker göra så fortsättningsvis.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.