tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Schermans lögn

Publicerad: 16 december 2011, 09:16

Resumés chefredaktör Claes de Faire intervjuade Jan Scherman på torsdagens Resumébar.

Jan Scherman var på väg att lämna TV4 redan för tre år sedan.
Men utåt sett höll ledningen masken.
– TV4:s informationsdirektör kan erkänna att han ljög när han fick frågan om de pågick något och sa att det inte pågick något, sa Jan Scherman.

Ämnen i artikeln:

Jan SchermanTV4Jonas BonnierGunnar GidefeldtClaes de FaireMediaMedier

FT

Fredrik Thambert


Resumés chefredaktör Claes de Faire intervjuade TV4:s avgångna vd Jan Scherman igår kväll, och han avslöjade bland annat spekulationerna om att han var på väg bort för några år sedan i själva verket var helt korrekta.

– Det sattes igång en process redan för 2-3 år sedan. En headhunter kopplades till och med in, men sedan läckte det, sa han. Processen avbröts. Det blev till slut omöjligt, och det är jag glad för. Det har hänt mycket sedan dess, men nu kändes det som rätt läge.

Men han står fast vid att han själv aldrig ljög om saken. Det var Gunnar Gidefeldt som fick den uppgiften.

– Jag bad honom ljuga. Själv talar jag sanning.

Sedan den 1 december är det Casten Almqvist som basar på TV4. Jan Scherman är i full färd med att installera sig på Bonniers huvudkontor – stället som han tidigare i höstas kallade för ”lika upphetsande som Försäkringskassan”. Nu har han dock bytt åsikt i frågan.

– Jag måste säga att det ser väldigt trevligt om. Det finns en ny heltäckningsmatta som är en bild av hela världen. Själv sitter jag i Alaska. Jonas Bonnier sitter på Latinamerika.

Jan Scherman kommer dessutom att installera en ny korvkokningsmaskin. Precis som på sitt tidigare kontor, men med skillnaden att han nu inte är högsta hönsen i byggnaden.

– Han (Jonas Bonnier) har uttryckt tveksamhet kring korvarna. Jag har sagt; några vegetariska korvar blir det inte. Jag har haft samma problem tidigare på TV4, sa Jan Scherman.

Om relationen till sin chef sa han:

– Vi har inte haft så otroligt mycket med varandra att göra under årens lopp. Vi har bråkat om en sak väldigt tydligt. Jag har inte varit särskilt förtjust i Bink och är det fortfarande inte. Men att ha olika åsikter om något är en del av livet.

Nyligen figurerade Jan Scherman i en intervju med Svensk Damtidning. En publikation han säger uppskatta mycket och ser till att läsa.

– Det är en bra tidning. Jag gillar att läsa om kändislivet och kändisskvallret. Det är en inte oviktig kunskap.

Trots att han har befunnit sig på chefsnivå under en lång tid ser Jan Scherman till att hålla kontakten med ”vanligt folk”. Detta är viktigt, för att förstå vad som egentligen går hem ute i stugorna. Ett exempel där den kontakten tappades var när Ipad-satsningarna lanserades med buller och bång för ett drygt år sedan.

– Vi kan ta exemplet med Ipad där DI, DN och Expressen finns som produkter. Undersök hur många som prenumererar, och ta bort alla som är DN:s eller DI:s egna anställda så blir det inte särskilt många kvar. När det här projektet lanserades på Bonnier talades det i lyriska ordalag om hur snabbt det här skulle fungera. Familjer skulle sitta 4-5 stycken med varsin Ipad och läsa tidning. Där är min slutsats att man har tappat en del av kontakten med den vanliga vardagliga verkligheten, sa Jan Scherman.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev