Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Schibsted-höjdarens mejlmiss

Publicerad: 23 augusti 2012, 12:27

Mejlet från Olof Brundin som skulle gått till Raoul Grünthal men som hamnade hos Resumé.

Schibsted-höjdarna har en (1) trappa ner till SvD:s redaktion. Men Schibsteds Sverige-vd Raoul Grünthal var kvar på sitt våningsplan i går när SvD-medarbetarna fick det smärtsamma beskedet att 50-60 tjänster försvinner. Raoul Grünthal har gjort sig oanträffbar för Resumés frågor om besparingarna och bonusen – ett felskickat mejl från informationschefen Olof Brundin väcker ytterligare frågor.


Ämnen i artikeln:

Olof BrundinRaoul GrünthalSvDSchibsted

I Schibsted-huset sitter toppcheferna på Schibsted Sverige en våning ovanför skadeskjutna SvD som tvingas spara 40 miljoner kronor och göra sig av med 50-60 tjänster.

När medarbetarna i går fick det tunga beskedet av SvD:s vd Gunilla Asker och chefredaktören Lena K Samuelsson om hur många tjänster som försvinner satt Schibsteds Sverige-vd Raoul Grünthal en trappa upp.

–      Det hade inte varit fel om han hade varit på plats på mötet, säger SJF-klubbens ordförande på SvD, Thomas Berglund.

Det har också väckts frågor om Raoul Grünthals bonus och Thomas Berglund vet inte om Schibsteds Sverige-vd får bonus på nedskärningarna den här gången.

–      Men vi vill att det där bonussystemet ska avskaffas. Bonustänk kan göra att man tar andra beslut än man annars skule ha gjort, säger Thomas Berglund.

I fjol – samma år som både Aftonbladet och SvD lanserade sparpaket – tjänade Raoul Grünthal 2,8 miljoner norska kronor och fick en bonus på 700 000.

Resumé har under flera dagar sökt Raoul Grünthal med frågor om besparingarna och bonusen, utan resultat.

Schibsted ska spara 50 miljoner kronor i Sverige, varav 40 miljoner på SvD. Var de resterande 10 miljonerna ska sparas har vi inte fått något svar på.

Resumé provade då via informationschefen Olof Brundin som säger att "koncernchefer är normalt svåra att få tag i, i synnerhet när det är styrelsemötesperioder och mycket resande som det är för Raoul för närvarande".

Men det verkar inte vara hela sanningen.

Strax därefter får undertecknad ett felskickat mejl av Olof Brundin. Det ska egentligen till Raoul Grünthal.

I mejlet står det:

"Raoul, jag har sagt att du är en upptagen man dessa dagar, du behöver alltså inte ringa honom. Däremot: Hur formulerar vi ett bra svar på denna (faktiskt!) relevanta fråga?

Hälsn

Olof"

När Resumé ringer upp Brundin menar han att han absolut inte försökt frisera sanningen.

– Jaså, du fick också mejlet, så bra då!      Jag ville bara meddela Raoul att jag hälsat er att han är upptagen, vilket han ju är. Raoul kan inte svara, han sitter inlåst hela dagarna i en styrelsemötesperiod. Däremot är det här en bra fråga som vi kommer att svara på.

Det är inte Olof Brundins första mejltabbe. I samband med nedläggningen av E24 råkade han av misstag skicka ut pressmeddelandet innan stormötet.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.