Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Schibsted kraftigt under förväntningarna

Publicerad: 7 maj 2014, 06:51

Schibsteds rapport för det första kvartalet hamnar hela 44 procent under förväntningarna. Den mördade utrikeskorrespondenten Nils Horner får Publicistklubbens Stora Pris postumt och Försäkringskassans chef Dan Elisasson har utfrågats i riksdagen efter jävsskandalen. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.


Schibsted kraftigt under förväntningarna
Det norska mediehuset Schibsted, som bland annat äger Aftonbladet, redovisar ett resultat för skatt på 101 miljoner norska kronor för det första kvartalet 2014, vilket kan jämföras med 107 miljoner kronor för motsvarande period förra året. Resultatet är hela 44 procent sämre än förväntat – man hade räknat med 181 miljoner kronor, enligt DI som refererar till Nyhetsbyrån Six.
Omsättningen landade på strax över 3,7 miljarder kronor (3,587) här låg förväntningarna på nära 3,8 miljarder kronor.
Schibsteds affärsområde Media House Sweden, där Aftonbladet och SvD ingår hade intäkter på 952 miljoner norska kronor (871) och ebitda på 86 miljoner kronor (54) under det första kvartalet.

Horner får Publicistklubbens Stora Pris postumt
SR:s mördade utrikeskorrespondent Nils Horner får Publicistklubbens Stora Pris 2014. Priset överlämnat till Nils Horners anhöriga vid ett seminarium om yttrandefrihet och krigsjournalistik på Kulturhuset i Stockholm den 12 maj, enligt DN.

Publisher försvarar omplacering på Norra Skåne
Omplaceringen av den grävande journalisten Berit Önell på Norra Skåne skedde för att återupprätta tidningens trovärdighet. Den förklaringen ger Lars J Eriksson publisher på Skånska Dagbladet, som äger Norra Skåne, i en intervju med Sveriges Radio.
– Vi måste stå upp för lokalsamhället, det är lokaltidningens uppgift, säger han.
Han menar också att ledande politikers missnöje med granskningarna är väl kända, men har inget att göra med omplaceringen.

FK-chefen i utfrågning hos riksdagen
Försäkringskassans chef Dan Eliasson kom till riksdagen för att besvara frågor om jäviga chefer, höga konsulträkningar och jakten på källor efter Expressens granskning av kommunikationsdirektörens jävssituation. Han ska ha anklagat Expressen för att fara med osanning, men Expressen publicerar nu e-post som visar att Dan Eliasson kan ha vilselett politikerna.

TV4 plockar in fd Hammarby-spelare som expert
Patrick Ekwall ska jobba ihop den förre Hammarby-spelaren Paulionho Guará, enligt Expressen.
– Det blir jättespeciellt, säger han till SportExpressen.se.

Twitter rasar på börsen
Mikrobloggstjänstens kurs var i fritt fall efter att tidigare investerare fått möjlighet att sälja  sina aktier för första gången – kursen föll med 17,8 procent till 31,85 dollar, vilket är den lägsta noteringen sedan bolagets börsnotering i november. Experter menar att fallet är en direkt effekt av att tidigare investerare, som äger merparten av aktierna, inte har fått möjlighet att sälja dessa, enligt Ny Times.

Turistapp för Nordkorea
En ny app har precis släppts och kan vara den mest heltäckande digitala guiden någonsin för Nordkorea. Appen kombinerar fantastiska bilder med detaljerade beskrivningar genom hela det isolerade landet, enligt Washington Post.

Ny Apple-stjärna överöst med aktier
It-jätten Apple har gett sin nyanställda vice vd, Angela Ahrendts, aktier värda drygt 440 miljoner kronor, enligt DI som refererar till Bloomberg.
Hon handplockades från vd-posten på Burberry Group med att få fart på försäljningen i butik och på nätet.
Hennes aktiepost är dock låst och kan säljas i omgångar under tiden juni 2015 till juni 2018.
Angela Ahrendts är den enda kvinnan i Apples ledning, vilken består av åtta vice-direktörer under koncernchefen Tim Cook, enligt DI.

Kinesisk e-handelsjätte börsnoteras i USA
Alibaba har ansökt om börsnotering i USA och noteringen förväntas bli den största på Wall Street sedan Facebook introduceras i maj 2014, enligt DI.
Aktier till ett värde av 1 miljard dollar säljs i ett första skede, men analytiker menar att bolaget kommer att försöka att samla in drygt 15 miljarder dollar.
Då aktien introduceras kan bolaget vara mer än bolag som Facebook, Amazon och Ebay.
Alibaba gjorde en vinst efter skatt på 3,6 miljarder under förra året och vinstmarginalen var hela 45 procent. Det vill säga tre gånger så mycket som Ebay.

Tonårings konsumentkampanj får Coca-Cola att agera
Världens största dryckestillverkare Coca-Cola har fattat beslut om att ta bort bromerade vegatabiliska oljor i sina drycker, enligt DN.
Oljorna används i bland annat Fanta och energidrycken Powerade och ska stabilisera dryckerna så att ingredienserna inte separeras från varandra, men det är förbjudet att använda tillsatsen i livsmedel som säljs inom EU eftersom BVO kan påverkas både minnet och nervsystemet. Beslutet kommer som en effekt av en konsumentkampanj som inleddes av en tonåring i Mississippi och har lett till ett förbud mot BVO i läskedrycker, enligt DN.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.