Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Schibsted lanserar ännu större journalistpris

Publicerad: 10 mars 2008, 13:44

Schibsted har startat ett nytt journalistpris vars totala prissumma är dubbelt så stor som Bonniers Stora journalistpriset. Men det finns en hake – bara anställda inom Schibsted kan bli pristagare.


Bonnier-koncernen har i många år stått för den tyngsta utmärkelsen en svensk journalist kan få. 75 000 kronor delas ut i fyra kategorier. Totalt handlar den om en årlig prissumma på 300 000 kronor.

Nu slår värsta konkurrenten Schibsted till med ett eget journalistpris, som delas ut i tre kategorier. Varje vinnare får 200 000 norksa kronor var, vilket innebär att den totala prissumman är mer än dubbelt så stor som Bonniers.

Aftonbladets informationschef Niklas Bodell säger att priset, som ska heta Schibsted Journalism Awards, kan vinnas av någon som är anställd i något av Schibsteds mediehus.

– Varje hus får nominera någon i varje kategori, säger han.

Kategorierna är bästa avslöjande, bästa reportage/berättande och bästa nyskapande/utvecklingsidé. Priset delas ut i nybyggda operahuset i Oslo den 30 maj.

– Det ska framförallt vara en uppmuntran till alla som arbetar inom Schibsted, säger Niklas Bodell till Resume.se.

Erik Månsson, informationsdirektör på Bonnier, är verkställande ledamot i prisnämnden för Stora journalistpriset. Han har inte hört talas om Schibsteds pris men säger:

– Om folk vill belöna journalistiska insatser så är väl det bra.

Ni är inte rädda för att ert eget pris ska framstå som mindre i sammanhanget?

– Nej. Min erfarenhet är att pengarna kommer sist av allt när man berättar för journalister att de är nominerade eller har vunnit. De säger "jaså, var det pengar också?". Det är äran och erkännandet som är det viktigaste.

– Det handlar inte om vem som kan slanta upp mest och det är inte idén bakom Stora journalistpriset.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.