Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Schibsted Media drar tillbaka varslet

Publicerad: 14 april 2015, 10:07

Drar tillbaka varslet.

(UPPDATERAD) Det har varit en kämpig tid för de anställda på Schibsted. Företaget har varslat 30-40 anställda och förhandlingarna har dragit ut på tiden, men nu lovar Schibsted Medias vd Eva Idmark att alla tillsvidareanställda i SMAB får behålla sina anställningar. – Det stämmer. Vi har meddelat personalen detta i dag, säger hon.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetSchibsted Media

Resumé har i flera omgångar berättat om konsekvenserna av Aftonbladets omorganisation och besparingspaket som uppskattades omfatta 30-40 medarbetare. Sedan i november har MBL-förhandlingar mellan SJF och Schibsted Medias ledning pågått, men förhandlingarna sattes på paus i februari för att sedan återtas i mars. Tiden av ovisshet har fått oron bland de anställda att växa. Men nu meddelar Eva Idmark i ett internmejl till personalen att alla tillsvidareanställda i SMAB får behålla sina tjänster.

Hon skriver att personalstyrkan minskat med 30 personer utan att någon behövt bli uppsagd. Det har skett genom att vikariat inte har förlängts, att några medarbetare fått andra tjänster inom koncernen och att några slutat självmant.

"Med denna bakgrund har vi nu tillsammans med kundföretagen (Aftonbladet och SvD) beslutat att återta varslet och informerat journalistklubben om detta. Det innebär att det i dag inte finns några planer på uppsägning på grund av arbetsbrist från arbetsgivarens sida, det vill säga alla som idag är tillsvidareanställda i SMAB behåller sin anställning", skriver hon i mejlet.

– Det känns jätteskönt att kunna meddela detta eftersom det varit en tid med stor oro, säger Eva Idmark till Resumé.

Varför har ni inte kunnat meddela de anställda detta tidigare?
– Vi sa initialt i november att personalstyrkan skulle behöva minska med 30-40 personer. Nu har den minskat med 30 personer och det har tagit den här tiden. Sedan ska vi komma ihåg att en stor anledning till varslet är Aftonbladets nya organisation, som vi behövt vänta in.

Hur har det påverkat personalen att leva i ovisshet så här länge?
– Tid av ovisshet är aldrig bra givetvis och jag har all respekt för att det har funnits mycket oro och funderingar. Vi har hela tiden förhandlat med vårt lokala fack och nu är vi tillsammans med dem glada för att vi kan avsluta utan uppsägningar.

Finns det någon risk för att varslet kommer att återupptas?
– I dagsläget finns det ingen sådan risk. Vi har vänt och vridit på det här, eftersom vi vill kunna ge ett tydligt besked. Men alla vet att vi lever i en oviss bransch, så det finns inga slutgiltiga garantier. Men det finns heller ingenting som talar för att vi kommer att hamna där.

Anna Flytström, fackklubbsordförande Schibsted Media säger att personalen i dag har upplevt en stor lättnad.

– Det är ett glädjande besked, men samtidigt beror det på att det är kollegor som slutat mer eller mindre frivilligt. Vissa hade kanske ändå hade tänkt sluta, medan andra slutat på grund av varslet, säger hon.

Anna Flytström säger att det varit väldigt påfrestande för personalen att beskedet dragit ut så mycket på tiden.

– Det beror på SMAB alltid kommer i sista hand. Det var ju först Aftonbladet som skulle sätta sin organisation, sen fick vi vänta på vad som blev kvar efter det. Det har också känts jobbigt för folk.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

AftonbladetSchibsted Media

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.