Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Schibsted sålde tillbaka Metro-andel till vrakpris

Publicerad: 5 maj 2015, 09:26

Raoul Grünthal, Schibsted Sverige.

Foto: Pressbild.

Tidigare i år sålde Schibsted tillbaka sina 35 procent av Metro Sverige till huvudägaren Metro International. För andelen betalade de 350 miljoner kronor år 2008. Vid försäljningen fick de 22,75 miljoner kronor, skriver Realtid.


Ämnen i artikeln:

Raoul GrünthalMetroSchibsted

I samband med att Schibsted lade ned sin förlusttyngda gratistidning Punkt SE köpte de 35 procent av aktierna i Metro Sverige. För det betalade koncernen 350 miljoner kronor, vilket värderade hela företaget till en miljard.  
– Det här är en logisk och strategiskt viktig affär, sa Gunnar Strömblad, dåvarande koncerndirektör på Schibsted, till TT.

Sju år senare meddelade koncernen att de säljer tillbaka sitt innehav till Metro International. Schibsted Sveriges koncernchef Raoul Grünthal ville då inte uttala sig om hur mycket de sålde för.  
– Vi kommenterar ingen köpeskilling. De allra flera papperstidningsföretag har ju gått sämre de senaste åren, men Metro har överlag gått bra under de flesta åren som vi varit delägare, sa han till Resumé.  

Men nu har priset blivit offentligt genom en värderingsrapport av KPMG som Realtid var först med att rapportera om. I den framgår att Metro International betalade 22,75 miljoner kronor för att köpa Schibsteds andel. Det ger en värdering av hela Metro Sverige på 65 miljoner kronor – alltså en värdeminskning på 935 miljoner på sju år.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.