Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Schibsted Sveriges vinst över miljarden

Publicerad: 8 februari 2017, 07:21

Den norska mediekoncernen Schibsted ökar både vinst och omsättning – så går affärsområdena, så ska Facebook behålla talangerna och SVT bryter mot de egna reglerna. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Raoul GrünthalSchibsted

Så går Schibsted Sverige
Schibsteds verksamheter i Sverige redovisar ett starkt resultat resultat (EBITDA) på 1 075 MKR (972) för helåret 2016. Omsättningen uppgick till 5 189 MKR (4 960).

– Schibsted Sverige redovisar återigen ett rekordresultat där vi för helåret 2016 noterar en vinst på över en miljard kronor. Tillväxten i våra digitala verksamheter är stark och vi befäster vår marknadsledande position. Alla våra affärsområden bidrar till det starka resultatet, säger Raoul Grünthal, Schibsteds Sverigechef i ett pressmeddelande.

Så går affärsområdena
* Schibsted Growth där bland annat Compricer och Hitta.se ingår redovisar EBITDA på 279 MSEK (214). Omsättningen uppgick till 1 150 MKR (986).
* Schibsted Marketplaces som inkluderar Blocket och Bytbil.se redovisar EBITDA på 556 MSEK (530). Omsättningen landade på 1 041 MKR (958).
* Även tidningsverksamheten går framåt. Aftonbladet redovisar EBITDA på 236 MKR (233) för helåret 2016 Omsättningen sjönk något 1 933 MKR (1 935).

– Under året har vi utvecklat produkten ytterligare. Sedan i höstas använder vi Schibsted Media Platform vilket ökat användarupplevelsen. Produktutvecklingen kommer att fortsätta under året. Vårt ökade fokus på den digitala prenumerationsaffären har gett tydligt resultat. I slutet av året var Aftonbladet Plus kundbas rekordstor med över en kvarts miljon prenumeranter, säger tidningens publisher Sofia Olsson Olsén i en kommentar och fortsätter:

– Det strukturella tappet i print fortsätter, precis som för övriga branschen. Under året har vi optimerat printorganisationen, för att få ökat fokus på produkten och affären. Den digitala tillväxten är fortsatt stark, främst driven av mobil och TV online.

Svenska Dagbladet (SvD) hade ett EBITDA-resultat på 74 MKR (51), vilket är det bästa för tidningen i modern tid. Omsättningen uppgick till 951 MKR (944). Noterbart är att SvD lyckades öka sina upplageintäkter i en tid med fallande pappersupplagor i Mediesverige, från 405 till 408 miljoner kronor.

– Vår digitala affär blir allt starkare samtidigt som vi lyckas vitalisera upplageaffären. Det är lite av en bragd, säger SvD:s vd Gunilla Asker i en kommentar.

– Schibsteds publicistiska verksamheter står starka i den snabba strukturomvandling som pågår i branschen. Prenumerationsaffären, både den digitala och i print, utvecklas särskilt positivt, säger Raoul Grünthal i en kommentar.

Aftonbladet ökade sina digitala prenumerationer med 11 procent till 260 000 användare medan Svenska Dagbladet ökade sina hel-digitala abonnemang med mer än 98 procent till 42 900.

Så gick koncernen under Q4
* Schibsteds verksamheter i Sverige nådde ett resultat (EBITDA) på 267 MKR (266) för det fjärde kvartalet 2016. Omsättningen uppgick till 1 365 MKR (1 304).

Facebooks strategi för att behålla talangerna
På sin personliga Facebooksida skrev COO:n Sheryl Sandberg att företaget uppdaterar förmånen för de anställda som ska förenkla livet för nyblivna förldrar. Spotify fick stor uppmärksamhet när de för ett drygt år sedan erbjöd sina anställda över hela världen betald föräldraledighet. I Facebookinlägget skriver Sheryl Sandberg om sina egna erfarenheter som nybliven mamma, då hennes man oväntat gick bort. Med den nya policyn kommer Facebooks anställda få upp till 20 dagars betald föräldraledighet. Om en nära anhörig dör kan de vara borta i upp till tio dagar. Utöver detta erbjuds de anställda vara hemma under tre dagar med lön när en familjemedlem är sjuk. Det skriver Techcrunch.

SVT bröt mot sina egna regler
Låtar som kvalificerat sig till final i Melodifestivalen får inte spelas innan de fyra deltävlingarna har ägt rum. Trots det spelade SVT själva Nanos bidrag i tv-programmet "Go'kväll" under tisdagen.
– SVT:s egna regler är tydliga. Givetvis är det här ett solklart regelbrott. Och extra pinsamt är det när det är SVT själva som bryter mot regeln. Givetvis kan det här ge Nano en fördel i tävlingen gentemot konkurrenterna. Speciellt som Go'kväll-avsnittet ligger ute på SVT play och kan ses hur många gånger som helst. säger Nöjesbladets schlagerexpert Tobbe Ek.

Så ska Twitter motverka hot och kränkningar
Twitter tillkännager att de kommer att vidta en flera åtgärder för att få ordning på problemen med hot och kränkningar på plattformen. Det sker primärt genom ett antal nya filter som man ska försöka motverka trakasserier och hot från både flöden som sökningar. Utöver detta kommer det bli svårare för den som blivit bannlyst från plattformen att skapa ett nytt konto. Det skriver Recode.

Melania Trump miljonstömning mot tabloid
USA:s första dam Melania Trump går vidare med rättsprocessen mot den brittiska tabloiden Daily Mail, som publicerat uppgifter om att hon skulle ha varit lyxprostituerad på 1990-talet. Hon kräver 150 000 pund av tabloiden. Det skriver The Guardian.

Hans Rosling hyllas av branschen
Forskaren, statistiska underhållaren, folkbildaren och superkommunikatören Hans Rosling har gått ur tiden, 68 år gammal. Under tisdagskvällen hyllades hans gärning i Sverige och världen över och många framhäver att han hade behövts nu i post-sanningens och alternativa faktas tidevarv. Här är några av reaktionerna i branschen.

— Hanna Stjärne (@HannaStjarne) 7 februari 2017"Hans dröm om en faktabaserad världssyn kommer vi aldrig låta dö". @HansRosling fattas oss - och hela världen https://t.co/sxcNiwUhdY
— Peter Wolodarski (@pwolodarski) 7 februari 2017Alltid saklig, alltid påläst, alltid hoppfull om vad människan kan åstadkomma. En folkbildare i världsklass. Hans Rosling - enorm förlust!
— Carina Bergfeldt (@carinabergfeldt) 7 februari 2017I en värld av alternativa fakta känns förlusten av Hans Rosling tung. I dessa tider behövs positiva och kunniga människor som tänker ljust. pic.twitter.com/5f2elBgNwr
— LarsAndersJohansson (@Budoarstamning) 7 februari 2017Det är rörande att se hur alla politiska schatteringar i mitt flöde kan enas i sorgen efter Hans Rosling. Det säger något om hans storhet.
— Sundsvalls Tidning (@STnu) 7 februari 2017SOFIA MIRJAMSDOTTER: Hans Rosling är död – länge levet arvet efter honomhttps://t.co/qE0XFHh9Fr@mymlan #hansrosling pic.twitter.com/mECgA88rvD
— Expressen Kultur (@ExpressenKultur) 7 februari 2017"En folkbildare och trollkarl som visade att vi missförstått världen." @jensliljestrand minns Hans Rosling. https://t.co/YkgWOSRBT2 pic.twitter.com/SoiYVWkmnR

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Raoul GrünthalSchibsted

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.