Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Schibsted tar över Spotify-utmanare

Publicerad: 17 februari 2012, 08:43

Schibsted har lagt ett 340-miljonersbud på Spotify-utmanaren Aspiro och äger numera 63,7 procent av bolaget efter att 45,4 procent av aktieägarna tackat ja. Schibsted ändrar också upplägget och gör budet ovillkorat. Schibsted förlänger dock budtiden för att få in ytterligare ägarandelar i bolaget.


Ämnen i artikeln:

OrklaTrond Berger

Nyligen lade mediekoncernen Schibsted ett 340-miljonersbud på  Spotify-utmanaren Aspiro.

Budet var villkorat av att 90 procent av  aktieägarna tackar ja till affären, men reaktionen lät inte vänta på sig  och aktieägare startade en protesgrupp mot vad man ser som ett  "skamlöst bud".

Styrelsen har sedan tidigare enhälligt beslutat  sig för att acceptera budet, vilket bygger på att så kallat oberoende  värderingsutlåtande (fairness opinion).

SEB Enskilda,  Platekompaniet och Orkla äger tillsammans 32,4 procent av aktierna i  Aspiro och har också meddelat att de stöder budet.

Schibsted  konstaterar nu att man har lyckats få till stånd ett 63,7-procentigt  ägande i bolaget efter att aktier motsvarande totalt 45,4 procent av  aktiekapitalet och rösterna har lämnats in - Schibsted har sedan tidigare  ägarandelar i bolaget och blir därmed majoritetsägare.

Schibsted  ändrar också upplägget och går från att budet är villkorat av att 90 procent av aktieägarna tackar ja till att budet är ovillkorat.

Schibsted förlänger också budtiden  från och med onsdagen den 15 februari denna vecka till och med den 2  mars. Detta som ett sätt att få in än mer ägande i bolaget.

Schibsted  räknar också med att påbörja betalning från och med den 21 februari  2012 till aktieägare som har accepterat erbjudandet.

Schibsted  meddelar också att man nu, i egenskap av majoritetsägare, stöder Aspiros  framtida verksamhet. Här är ett exempel att Aspiro förbereder alternativa affärsmodeller inom Music, vilket skapar ett ytterligare kapitalbehov under 2012.

Schibsted konstaterar dock, precis som  Aspiro, att detta kapital behöver tillföras från externa källor och att  man i egenskap av majoritetsägare och i samarbete med Aspiros styrelse  ska verka för att: "Bolaget tillförs nytt kapital så snart som det är  praktiskt möjligt efter det att Erbjudandet har genomförts."

Enligt Schibsted bör det hela ske i form av en nyemission med företrädesrätt, det vill säga man späder ut ägandet:

Schibsteds finansdirektör, Trond Berger, är dock inte helt nöjd:
"Även  om vi inte har uppnått 90 procent ägarandel så har vi hamnat i en klar  majoritetspost och fattat beslut om att fullfölja Erbjudandet. Vi är  övertygade om att ett fulllständigt förvärv hade varit bäst för Aspiro,  men vi har dragit slutsatsen att ett fullföljande av Erbjudandet är det  näst bästa alternativet för att säkerställa Bolagets framtid."

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

OrklaTrond Berger

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.