Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Schibsted vill köpa Hemnet

Publicerad: 8 maj 2015, 05:21

Schibsted kan snart äga både Blocket och Hemnet

Schibsted har lagt ett bud på Sveriges största bostadssajt Hemnet samtidigt som mediekoncernens verksamheter i Sverige backar, Spotify uppges släppa videotjänst och Alex och Sigge får miljonförskott för ny bok. Det är några av rubrikerna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

SpotifyTidalSvenska DagladetAlex & SiggeAftonbladetMartin LorentzonSchibstedBlocketHemnet

Schibsted har lagt ett bud på Hemnet...
Schibsted köpte Blocket 2003. Nu vill man även lägga vantarna på den konkurrerande mäklarsajten Hemnet. Budet värderar sajten till 1,5 miljarder kronor i skuldfritt värde och Schibsted finansierar budet med existerande lånefaciliteter, skriver koncernen i ett pressmeddelande. Schibsteds bud gäller hela bolaget som i dag ägs av Swedbank Fastighetsbyrå, Fastighetsmäklarförbundet FMF, Mäklarsamfundet och Svensk Fastighetsförmedling.

Swedbank Fastighetsbyrå och Svensk Fastighetsförmedling har redan accepterat budet, vilket ger den norska mediekonceren 50 procent av aktierna i Hemnet. Budet har också kommunicerats till övriga ägare. Ett villkor för budet är bland annat att Schibsted får köpa 100 procent av aktierna och att Konkurrensverket godkänner affären.

– Hemnet är ett välmående bolag med en stark position, som på ett bra sätt kompletterar och förstärker Schibsteds portfölj av varumärken. Med vår expertis inom tjänsteutveckling och kunskap om digitala medier blir vi en kvalificerad, stabil och framåtlutad ägare som kommer att förvalta och vidareutveckla Hemnet på inslagen väg – och ta bolaget till nästa nivå, säger Martin Frey, affärsområdeschef Schibsted Classified Media i ett pressmeddelande.

...men verksamheten i Sverige backar
Norska mediekoncernen Schibsted redovisar ett resultat efter skatt på 663 miljoner norska kronor för det första kvartalet 2015. För verksamheterna i Sverige försämras resultatet (EBITDA) något 189 MKR (205 MKR) jämfört med Q1 2014. Även omsättningen minskar till 1202 MSEK (1236).
Medan Aftonbladet tappar både när det kommer till omsättning och resultat under första kvartalet ökar Svenska Dagbladet sitt resultat (EBITDA) från 2 till 12 miljoner kronor under perioden.

– Schibsted Sverige visar ett stabilt resultat för kvartalet. Omsättningen i våra digitala verksamheter fortsätter att öka och vi befäster vår ledande position i den digitala transformationen, säger Schibsted Sveriges koncernchef Raoul Grünthal i ett pressmeddelande.

Så gick det för respektive affärsområde
• Schibsted Growth: EBITDA på 46 MKR (58), omsättning 256 MKR (240)
• Schibsted Classified Media (Blocket, StepStone, Bytbil) EBITDA104 MKR (114), omsättning 222 MKR (223).
• Schibsted Publishing EBITDA 30 MKR (45), omsättningen 501 MKR (540) Här når Aftonbladet ett resultat (EBITDA) på 34 MKR (45), omsättning 455 MKR (486) och Svenska Dagbladet EBITDA 12 MKR (2), omsättning 228 MKR (242).


WSJ: Spotify lanserar videotjänst..
Ryktet om att Spotify ska satsa på rörligt innehåll har cirkulerat i flera år. Enligt uppgifter till Wall Street Journal kommer den svenska musikstreamingjätten Spotify snart att släppa en webbaserad videotjänst. Spotify ska ha fört diskussioner med en rad mediebolag, bland annat aktörer som tar fram innehåll till Youtube. Spotify har också bjudit in utvalda medier till ett event i New York den 20 maj där företaget ska presentera en nyhet. Medellandet på inbjudan lyder: "We've got some news".  Senare på kvällen skrev Financial Times  att tjänsten inte ska jämföras med videotjänster som Netflix och Hulu. Enligt tidningen handlar det snarare och en tjänst som stödjer Spotify musiktjänst.

... och ger ett kaxigt svar till konkurrenten
Under endagskonferensen Sting Day fick Spotify-grundaren Martin Lorentzon svara på frågor om den tilltagande konkurrensen bland musikstreamingtjänster. Från scenen fick han bland annat frågan han skulle säga till Jay Z, som nyligen dragit igång konkurrenten Tidal.

– Till Jay Z? Jag skulle nog säga att jag har 99 problems, och Jay Z är inte det jag tänker på", sade Martin Lorentzon, som en referens till artistens låt "99 Problems", skriver Business Insider.

Alex och Sigge släpper bok – får miljonförskott
Enligt branschtidningen Svensk Bokhandel jobbar poddduon Alex Schulman och Sigge Eklund just nu på en ny bok. Bokens rättigheter auktionerades ut i april och budgivningen vanns av förlaget Bookmark. Enligt uppgifter till Svensk Bokhandel ska Alex Schulman och Sigge Eklund ha kammat hem ett av branschens högsta förskott i år – över 1,5 miljoner kronor.
– Jag kanske inte ska gå in på detaljer kring det saftiga förskottet men saftigt var det och glada är vi, säger Alex Schulman till Aftonbladet.
Boken har under arbetsnamnet "Tid" och ska vara klar till bokmässan i september.

Vikander blir reklamansikte för Louis Vuitton
Den svenske skådespelaren Alicia Vikander har landat ett nytt prestigeuppdrag. Nu blir hon Louis Vuittons reklamansikte, skriver Hollywood Reporter. Modebolaget har tidigare haft Angelina Jolie, Michelle Williams och Jennifer Connelly som ambassadörer.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.