Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Schibstedfejd på ledarplats

Publicerad: 24 augusti 2009, 08:33

Det är inte bara i Israel som Aftonbladets artikel om organstöld rör upp känslor. Även på Svenska Dagbladets ledarredaktion på Mäster Samuelsgatan i Stockholm ifrågasätts omdömet hos Schibsted-kollegan och Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetSvenska DagbladetSchibsted

Åsa Linderborg.

Det är Timbro-chefen Roland Poirier Martinsson som på ledarplats uppmanar Aftonbladets chefredaktör Jan Helin att överväga lämpligheten i att låta Åsa Linderborg vara Aftonbladets kulturchef.

I sin ledare är han starkt kritisk till artikeln, som han anser med tvivelaktig retorik utmålar en bild som sann, utan att för den skull komma med några belägg för sanning.

Roland Poirier Martinsson skriver bland annat:
”Sålunda försvarar sig Boström med att han visserligen inte kan belägga att den israeliska armén ägnar sig åt mord i syfte att komma över offrens organ. Däremot kan han belägga att någon har sagt detta till honom. Det är för det första ett absurt försvar för att sätta något i tryck – jag kan belägga att någon har påstått att Bill Clinton är massmördare – och för det andra inte tillräckligt enligt vedertagna journalistiska kriterier: två av varandra oberoende källor krävs för att hävda ett faktum.”

Han avslutar med att understryka det orimliga i Israels krav och berömmer både Jan Helin och Carl Bildt för deras agerande i den grundlagsmässiga frågan.

Samtidigt avslutar han ledaren med en uppmaning: Nu är det dags för Helin att fundera över om det är förenligt med Aftonbladets självbild och publicistiska uppdrag att behålla Åsa Linderborg som kulturchef.

Redan på söndagen positionerade Svenska Dagbladets ledarskribent Claes Arvidsson sin ledarsida mot koncernkollegan:

" Aftonbladets publicering av en artikel som beskriver misstankar – på ett sätt som gör att de uppfattas som mer än misstankar - om att israeliska soldater har stulit organ från döda palestinier, säger allt om tidningens kultursida men inget om Israel. Artikeln är – på många sätt – ett riktigt bottennapp."

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.