Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Schibsteds Sverigechef om nya resultatet: Vi börjar se positiva digitala effekter

Publicerad: 19 juli 2016, 11:42

Raoul Grünthal.

Foto: Pressbild/Schibsted

Schibsted redovisar dess starkaste kvartal någonsin. Nu gäller det att bygga en koncern som står sig mot de amerikanske giganterna, menar Sverigechef Raoul Grünthal.


Ämnen i artikeln:

Raoul GrünthalAftonbladetSvDSchibstedSchibsted Growth

Jämfört med andra kvartalet förra året har mediekoncernen ökat med 40 miljoner kronor i rörelseresultat, när man stänger böckerna för 2016 års andra kvartal. Man ökar alltså från 248 miljoner kronor till 288 miljoner kronor, med en omsättning på 1 332 (1 279) miljoner kronor.

Schibsteds Sverigechef Raoul Grünthal konstaterar i dagens pressutskick att det är det starkaste kvartalsresultatet någonsin för Schibsted Sverige. Men samtidigt framgår att både SvD och Aftonbladet backar i den färska kvartalsrapporten – något som har kompenserats av Schibsted Growths starka uppgång.

Sverigechefen ser inga skäl att oroa sig för de båda tidningarna.
– De ligger på goda nivåer, och det är en marginell tillbakagång jämfört med förra året. Precis som alla mediebolag har vi utmaningar i form av tapp på printannonsen, och det är något vi kommer att få leva med ett tag till. Vi började redan första kvartalet se positiva rent digitala prenumerationseffekter – en trend som håller i sig och nu börjar tillta. Man får inte underskatta de strukturella utmaningarna, och det gäller att ständigt kompensera för stora intäktsbortfall i print.

– Men so far so good. Det här är ändå ett fortsatt starkt resultat för SvD och Aftonbladet.

SvD gör ett tioprocentigt annonstapp i print. Hade ni räknat med det?
– Ja absolut, minst. Vi utgår från att vi kommer tappa ganska stora intäkter i print. Det har varit episoder då tappet har varit högre ändå. Man ska göra vad man kan på printsidan och det gör vi. Men det viktiga är att hela tiden försöka växa på den digitala sidan.

Kommer de digitala annonspengarna tillräckligt snabbt för att klara av printtappen?
– Såhär långt har vi lyckats kompensera print med digitalt. I den första fasen av digitaliseringen har vi inte bara lyckats försvara utan även utveckla våra positioner.

Att avveckla printprudukterna är inte aktuellt, så länge de är lönsamma, menar Sverigechefen.
– Trenderna är ju uppenbara, att vi går över till en digital produkt. Men vi sitter inte och funderar på när print kommer att försvinna, utan vår plan är att köra print så länge det är lönsamt, vilket det fortfarande är, och nog kommer att vara ett tag framöver. Erfarenheter från såväl Sverige som andra länder visar att man också kan behålla lönsamheten i print, även när den blir mindre.

– Men tiden då print var viktigt på ett strategiskt plan är sedan länge över. Nu fokuserar vi till 100 procent på den digitala matchen, säger han, med undantag för SvD:s flerkanalstrategi där print är en viktig del av produkten.

Det kommer en ny fas av digitalisering, menar Raoul Grünthal, där det gäller att hålla sig konkurrenskraftig.
– Det handlar inte längre om den digitala transformationen, utan en match med de globala jättarna som vi är mitt uppe i, där det gäller att utvecklas digitalt och att vara konkurrenskraftig.

Schibsted investerar just nu i tre plattformar för att kunna möta den nya konkurrensen från amerikanska mediejättar: medieplattformen, annonsplattformen och marknadsplattformen.
– Vi fortsätter att bygga vidare på vårt ekosystem med stora investeringar på teknikutveckling i de här plattformarna, på ett sätt som ganska få andra medieaktörer i Europa gör just nu. Det är inte minst viktigt med en egen stark annonsplattform som gör att man kan behålla sitt oberoende gentemot de amerikanska giganterna på annonsmarknaden.

Här är Schibsted Growth viktigt, menar Raoul Grünthal, som går mycket starkt med 117 (91) miljoner kronor i rörelseresultat och 538 (478) miljoner kronor i omsättning det första halvåret 2016.
– Growth-företagen är väldigt viktiga för hela ekosystemet, så att vi har bredd i verksamheten och gör det möjligt att konkurrera med de amerikanske bolagen. Vi har till exempel Lendo som har ett starkt halvår bakom sig och Prisjakt som internationaliseras i ganska högt temo, och där ser vi stor potential, säger han.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.