Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Schibsteds vinst ökar – så gick det för Aftonbladet och SvD

Publicerad: 8 februari 2018, 06:36

Raoul Grünthal.

Foto: Pressbild

Både omsättning och vinst stiger för Schibsted, TV4 får kritik för inslag om terrordådet och Uppdrag Gransknings metoder sågas av skidförbund. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetLasse KronérSvenska DagbladetSchibstedTV4

Schibsteds vinst ökar – så gick det för Aftonbladet och SvD
2017 blev ett framgångsrikt år för den norska mediekoncernen Schibsted. I Sverige steg omsättningen till 5056 (4931) miljoner kronor, exkluderat Hitta.se som såldes i somras. EBITDA-resultatet ökade också till 1080 (1007) Mkr.
– Återigen kan vi redovisa ett rekordresultat där vi noterar en vinst på över en miljard kronor. Det är ett styrkebesked och ett bevis på vår marknadsledande position. Alla affärsområden utvecklas väl, inte minst Growth där vår största tillväxt sker just nu. Särskilt Lendo har haft en exceptionell tillväxt och affärsområdet har investerat i en rad nya och spännande bolag under året, säger Raoul Grünthal, vd Schibsted Media, i en kommentar.

Aftonbladets omsättning sjönk under 2017 till 1861 (1933) Mkr. Tidningens lönsamhet steg däremot och EBITDA-resultatet landade på 255 (236) Mkr. Under det fjärde kvartalet ökade resultatet till 91 (66) Mkr och onlineintäkterna var större än intäkterna från print (260 vs. 226 Mkr).

Svenska Dagsbladets omsättning minskade också till 915 (951) miljoner kronor för helåret. EBITDA-resultatet ökade dock något till 78 (74) Mkr, inräknat presstöd. Under det fjärde kvartalet ökade resultatet till 29 (23) Mkr.
– Aftonbladet och Svenska Dagbladet levererar starka resultat och uppvisar god lönsamhet. Det är glädjande och en stor prestation mot bakgrund av den snabba strukturomvandlingen mediebranschen genomgår, säger Raoul Grünthal.

Affärsområdet marketplaces, där Blocket och Servicefinder ingår, levererade ett rörelseresultat på 252 miljoner kronor under fjärde kvartalet. Det är på samma nivå som fjärde kvartalet föregående år.

TV4 kritiseras för bilder på terrordådet i Stockholm
Flera målsägandebiträden i rättegången mot den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov vädjar till TV4 om att ta bort klipp med övervakningsfilmer från Drottninggatan. Kanalen har gjort ett inslag där man kan följa lastbilens vansinnesfärd genom olika övervakningskameror.
– Vi tycker inte de har visat den respekt som man kan förvänta sig, säger biträdet Göran Hjalmarsson till TT.

Fredrick Malmberg, nyhetschef på TV4 Nyheterna, försvarar inslaget och tycker att de har visat stor hänsyn.
– Vi har varit extremt noggranna när vi har tittat på materialet och med omsorg valt bort flera sekvenser. Merparten har vi inte ansett vara publicerbart. Däremot anser vi att allmänintresset för den här händelsen är såpass stor, säger han till TT.

Skidåkare till attack mot Uppdrag Granskning
I går sändes SVT:s Uppdrag Granskning om misstänkt dopning inom skidvärlden. Inför programmet riktades hård kritik mot deras metoder. I ett öppet brev underkände Sveriges olympiska kommitté och Internationella skidförbundet (Fis) programmet totalt, enligt Expressen.
– Det handlar om oseriös journalistik. Man har medvetet undanhållit fakta, säger landslagets läkare Per Andersson till tidningen.

Advokatbyrå skickade ut reklam efter mord – får kritik
Den adokatbyrå som företrädde sex män som dömdes för morden i Hallonbergen i Stockholm, har skickat ut reklamblad i området, rapporterar DN. En av dem som fått reklambladet är ett av offrens bror.
– Jag tycker att det är skamligt och respektlöst mot oss men också mot hela bostadsområdet som redan har det tufft, säger han till DN.

Lasse Kronér åker utomlands för nystart
SVT har valt att skjuta upp Doobidoo ett år efter anklagelserna mot Lasse Kronér, som senare friades. Nu ska han lämna landet och jobba på ett nytt projekt, säger han till GP.
– Doobidoo är min bebis så det här gör ont. Men nu försöker jag titta framåt, jag måste få jobba kreativt igen, säger han till tidningen.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.