Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Schulmans miljoner, kvällstidningshierakin och attacken på Bonnier

Publicerad: 7 oktober 2016, 13:38

Anna Hagwalls motion om Bonniers makt, ledarskapet på Expressen TV och Hanne Kjöllers nästa projekt är några av ämnena i chefredaktör Johan Såthes fredagskrönika.


Ämnen i artikeln:

Johan Såthe

Veckans stora mediesnackis har utan tvekan varit Sverigedemokratens Anna Hagwalls motion till riksdagen där hon vill slopa presstödet för att "minska Bonniers makt".
"Hela åttio procent av medierna ägs och kontrolleras av en och samma ägare. Det är inte acceptabelt. Därför behövs en spridning i ägandet av medierna som fördelas på fler oberoende företag och människor. För att förändra detta föreslår jag ett slopat presstöd", säger Anna Hagwall till Aftonbladet.

Alla partier har företrädare som kommer med mer eller mindre galna motioner ibland, men detta är över alla gränser.
"Låt de små Bonnierska tidningarna i landsorten gå under. Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera mer än fem procent av medierna", skriver Anna Hagwall i ett mail till Aftonbladet.

Vi kan bortse från att hon har fel sak, Bonnier äger inga landsortstidningar och tar inte emot något presstöd. Men att implicit fortsätta sprida den gamla konspirationsteorin om att "judarna kontrollerar medierna" är mycket grovt.

Det gör mig oerhört deprimerad att det sannolikt finns massor av människor som i sina filterbubblor är övertygad om att det finns ett korn av sanning i Anna Hagwalls åsikter. Det gör det inte. Det är också mycket lätt att kolla upp. Men det är oerhört svårt att "vinna" debatten mot människor som redan bestämt sig för hur världen ser ut och fungerar.
Expressens kulturchef Karin Olsson konstaterar klokt att SD:s kulturpolitik visar partiets bruna böjelser.

Att SD:s ledning har tagit avstånd från motionen är rimligt. Det görs dock inte med särskilt stor tyngd eller engagemang. Något annat är väl heller inte att vänta från parti som oavbrutet spinner på att "PK-medierna" systematiskt undanhåller sanningen.

Tidningen Vi:s chefredaktör Sofia Wadensjö Karén skrev i Resumé för några veckor sedan en mycket läsvärd krönika om hur allt fler människor tycks tro att medierna mörkar sanningen.

Att även etablerade politiker som nyss avgångna kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth i Dagens Nyheter luftar idén om att apixlat berättar en sanning som etablerade medier förtiger är djupt oroande.
Läs Björn af Kleens reportage om "vreden på Östermalm" här.

***
Veckans guldstjärna till Resumés reporter Anderas Rågsjö Thorell som under veckan avslöjat att det finns ett stort internt missnöje med arbetsförhållandena på Expressens stora tv-satsning. Läs mer här och här.

Andreas Rågsjö Thorell har även tagit fram Alex och Sigges miljoninkomster samt hur många miljoner försvaret satsat på reklam sedan värnplikten slopades.

***
Att jobba med Polisens kommunikation tror jag är en utmaning som heter duga. I går kom beskedet att kommunikationschefen Unni Jerndal hoppat av jobbet med omedelbar verkan.

***
Älskar Ekots direktsändningar på webben av aktuella nyhetshändelser, senast med Volvos ordförande Leif Johansson som grillandes länge och väl. Efteråt kommenterade Ekonomiekots nyblivne chef Anders Billing. Riktigt bra public service!

***
Det är svårt att släppa den galna debatten i Aktuellt mellan Janne Josefsson och Nike Nylander i ena ringhörnan och deras chef Jan Helin i den andra. På måndag kväll tar Publicistklubben upp saken, det blir följaktligen debatten om debatten om debatten.
Går att se på plats i Kulturhuset i centrala Stockhom, eller på webben, både direkt och i efterhand.

Det kan bli intressant.

***
Jag har gjort mig skyldig till chefsmissen numero uno: Glömde köpa bullar på kanelbullens dag. Inte lika allvarligt som att glömma köpa semlor, men ändå inte bra.

***
Missa inte dokumentären Oasis: Supersonic som går upp på den 14 oktober. Intressant om dynamiken i ett band och syskonkärlek. Under ett par år i mitten av 90-talet var Oasis världens största och kaxigaste band. Filmen fångar tiden på ett mycket fint sätt, nostalgiskt för oss som var med.

***
Resumé kom i veckan ut med ett nytt magasin: Läs om innehållet här.

Veckans betalda digitala analysbrev Resumé Insikt kom ut med tre utgåvor i veckan. Läs mer här:

Resumé Insikt Media
Resumé Insikt Kommunikation
Resumé Insikt Marknad

Ta en gratis provprenumeration på Resumé Insikt här.

***
Jag tror att Hanne Kjöller kommer att passa perfekt som krönikör på Expressen. Det sägs att hennes första bok som frilans kommer att handla om fallet med Paolo Macchiarini, som Kjöller skrivit om flera gånger i Dagens Nyheter.

***
Nästa vecka ska jag gå den här kursen i London, anordnad av Berghs. Ska bli mycket kul!
Läs mer här.

***
Jag sitter i Roygalans jury som lyckades med konststycket att bara nominera män som tänkbara vinnare i klassen i årets reklamfilmsregissör. For the record kan jag avslöja att vi inte kände till könet på de regissörer vi röstade på.

Läs mer här.

***

Resumé rättar: I det senaste magasinet av Resumé säger Sydsvenskans chefredaktör Pia Rhenquist att den egna tidningen har 160 journalister som rapporterar vad som händer det egna bevakningsområdet. Och att "det är fler än vad hela SVT har utanför Stockholm".
Det är fel. SVT har 340 personer som arbetar journalistiskt utanför Stockholm.

HD Sydsvenska Dagbladet har nyhetsredaktioner på sju ställen, inte fem. Klippan och Höganäs saknades i Resumés artikel. Och chefredaktör på Helsingsborgs Dagblad är Jonas Kanje, vi jobbade för övrigt tillsammans i Sundsvall på Dagbladets sportredaktion i början 90-talet.

***
Jag läste boken "Berättelse om ett äktenskap" redan i somras, min fru är förläggare för den. Så jag är part i målet. Men man kan inte sluta prata om den. Jag tycker att Åsa Linderborgs recension här gör den rättvisa.

***
Resumé har under veckan fått många reaktioner på vårt avslöjande om stort internt missnöje med arbetsförhållandena på Expressen TV. Jag tror att den närmast militäriska hierarkin som under lång tid präglat kvällstidningskulturen inte är ett ledarskap som har framtiden för sig.

Det ska bli intressant att se vad som händer med kvällstidningarnas kapprustning på rörlig bild. De enorma investeringarna måste ha kostat mycket pengar.

***
Helgens läsning på Resumés sajt: I lördagens helgintervju möter vi Perfect Day vd:s Hannah Widell. Under vinjetten #karriärsöndag har vi intervjuat DI Digitals Daniel Goldberg som väljer att lämna journalistiken för att jobba för ett spelbolag.

***
Det här klassiska klippet skrattar Resumés redaktion åt på fredag eftermiddag:

***
Trevlig helg!

Johan Såthe

Ämnen i artikeln:

Johan Såthe

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.