Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SD-anställd debatterade under falskt namn – hotar stämma Aftonbladet

Publicerad: 5 september 2016, 05:53

Aftonbladets avslöjande i lördags.

Foto: Skärmdump

Mannen bakom "Egor Putilov" vill anmäla för förtal efter Aftonbladets avslöjande, Linda Lindorffs Kristallen-besvikelse och rasisthat mot Calle Schulmans dotter. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

SD-anställd debatterade under falskt namn – hotar stämma Aftonbladet
I lördags avslöjade Aftonbladet att mannen bakom pseudonymerna "Egor Putilov" och "Tobias Lagerfeldt" i själva verket är en man vid namn Alexander Fridback. Han är anställd på Sverigedemokraternas kansli, har tidigare bytt namn och har skyddade personuppgifter. Under aliaset Egor Putilov har han arbetat som journalist och debattör. Hans texter har publicerats i bland annat Aftonbladet, Expressen, Sveriges Radio och Arbetaren.

Den stora bluffen uppdagades efter att Aftonbladet uppmärksammades på en debattartikel skriven av aliaset Tobias Lagerfeldt. Vid en kontroll visade det sig att hans identitet inte existerade, och spåren ledde så småningom tidningen till Alexander Fridback.
"Fridback har, i sina olika skepnader, agerat mycket skickligt. Och media, inklusive Aftonbladet, har varit naiva" skriver tidingens stf. ansvariga utgivare Lena Mellin i en kommentar.

Fridback själv förnekar att han skrivit den aktuella debattartikeln. Han är mycket kritisk till att Aftonbladet röjer hans identitet bakom psudonymen "Egor Putilov". Syftet med den är, enligt huvudpersonen
– Aftonbladet gick tydligen i taket över den fejkade debattartikeln och gick över alla möjliga pressetiska regler i och med denna publicering. Jag tittar på möjligheter att väcka ett enskilt åtal mot dem för förtal, skriver han till Expressen.

Linda Lindorffs Kristallen-besvikelse
TV4-programmet "Bonde söker fru" vann återigen inget pris på gårdagens Kristallen-gala. Då lämnade programledare Linda Lindorff lokalen och skrek rakt ut.
– Jag gick ut för att jag behövde få luft jag behövde skrika av mig för att kunna komma tillbaka igen, säger hon till Expressen.

Se alla Kristallen-vinnare här.

Rasisthat mot Calle Schulmans dotter
Calle Schulman lagade mat med sin dotter Penny och sände detta live på Periscope. Men i kommentarsfältet strömmade rasistiskt hat in mot femåringen. Efter några minuter visade Calles Schulman fingret åt dem och stängde ner.
"Det blev inte så roligt att göra matprogram när rasister kom in och skrev saker om min dotter. Hoppas att jag på något sätt kan få veta vilka ni är. Kanske kan någon av er hjälpa mig spåra upp dem? Det blir inga mer sändningar nu. All glädje är borta" skriver han på Instagram enligt Aftonbladet.

Facebook börjar med vertikala annonser
Nu har Facebook börjat med vertikala annonser som är anpassade för mobiltelefoner, i likhet med Snapchat. Enligt byrån Laundry Service har de hittills varit med effektiva än traditionella horisontella filmer, rapporterar Adweek.

Youtube begränsar antalet annonser
Youtube vill öka sina reklamintäkter – genom att ta bort reklam. På så vis hoppas de kunna höja värdet på det reklamutrymme de säljer, skriver Recode. Videos som inte är lämpliga att annonsera i anslutning till kommer att flaggas för annonsörer. Men greppet har väckt irritation hos vissa innehållskapare som menar att plattformen nu drar in deras intäktskälla.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.