Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SD bojkottar TV4 efter journalistens aggressiva tweets

Publicerad: 18 maj 2017, 12:35

Jimmie Åkesson i Sverigedemokraternas reklamfilm från 2014.

Sverigedemokraterna kommer inte göra några intervjuer med TV4 den närmaste tiden på grund av kommentarer som en av tv-kanalens journalister gjorde efter att Jimmie Åkessons hus blev attackerat i veckan.


Ämnen i artikeln:

TwitterSverigedemokraternaTV4

"Den mycket underskattade klausulen "Talk shit, get shot" som ni finner under överrubriken "Skyll dig själv, clown".

Twittrade reportern och fortsatte med att antyda att Jimmie Åkesson och flera av de andra SD-toppparna är nazister. Journalisten som arbetar för TV4:s utspel på Twitter kommer sedan partiledarens hem blivit utsatt för en attack under tisdagskvällen.

Sverigedemokraterna anser att TV4-journalisten med tweetsen uppviglar till fler våldsdåd och väljer i dagsläget att stänga ute kanalen från intervjuer.

– Till dess saken är utredd och jag förstår att Tv4 ser lika allvarligt på detta som vi gör kommer jag naturligtvis inte att släppa fram deras journalister till Jimmie Åkesson. Det vore närmast stötande, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge i ett uttalande som skickades ut under torsdagen och fortsätter.

– I ett första skede har Tv4-sporten tagit avstånd från journalistens vilket är bra. Jag hoppas att även kanalens ledning förstår allvaret i vad som har hänt och agerar för att återupprätta förtroendet, så att vi kan återgå till normal samverkan. Sådant här kan de inte acceptera om de vill bli betraktade som en seriös nyhetskanal.


I ett blogginlägg tar TV4-journalistens chef, Bonnier Broadcasting Sports digitalchef Tobias Rosvall, avstånd från Twitter-inläggen:

"Igår uttryckte en timanställd medarbetare på TV4 Sporten/Fotbollskanalen en rad mycket olämpliga formuleringar, som bland annat kan uppfattas legitimera politiskt våld, efter det angrepp som skett mot SD-ledaren Jimmie Åkessons hem.

Det är givetvis oacceptabelt, och något vi tar kraftfullt avstånd ifrån.
Vi har pratat med personen i fråga. Han är djupt ångerfull, inser det olämpliga och allvarliga i vad han uttryckt, och ber om ursäkt till alla inblandade. Vi kommer nu att diskutera detta vidare internt."

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.