Media
SD engagerar mest i sociala medier
Publicerad: 27 mars 2017, 06:32
Sverigedemokraternas Facebookssida.
Sverigedemokraterna överlägset mest omtalat bland partierna i sociala medier, TV4-profil kritiserad av Alex Schulman för att vara ett hot mot rättstaten och byråer mer jämställda än marknadsavdelningar. Det är några av rubrikerna i morgonsvepet.
SD engagerar mest av partierna i sociala medier
Sverigedemokraterna engagerar mest bland riksdagspartierna i sociala medier, det visar en mätning som Sifo gjort på uppdrag av Ekot. 29 procent av inläggen på Facebook, Twitter och Instagram handlar om SD, enligt studien som mätt hur mycket som skrivs om partierna i sociala medier och hur inläggen har genererat kommentarer, gillamarkeringar, delningar eller retweets. På andra plats kommer Socialdemokraterna med 18 procent och Moderaterna trea med 12 procent.
TV4-profilen hänger ut misstänkta – kritiseras av Schulman
Roddy Benjaminsson, som gjorts sig känd efter sina år som "Hero" i Gladiatorerna. Han har startat en hashtagg på Twitter och på Facebook där han namnger både brottsmisstänkta och dömda. Nu kritiseras TV4-profilen av Alex Schulman som i en Expressen-krönika menar att Roddy Benjaminsson är ett hot mot rättstaten.
"Det är alltså någon form av nutida skampåle Benjaminsson vill bygga med sitt projekt. Hatet i Benjaminssons kommentarsfält. En man som ska hängas ut kallas för "kräk" och "svin" och "ut med skiten". Mannen är inte dömd, bara misstänkt, och eventuellt lika oskyldig som de sex männen på Gotland. Det är så outsägligt sorgligt."
I sommar kan kvinnan i slöja få egen emoji
Emojigalleriet uppdateras gång efter annan. I sommar blir det 48 nya symboler enligt Engadget. De nya symbolerna ska bland annat bestå av en kvinna i slöja, ett ufo, några dinosaurier och en zombie.
Särskilt kvinnan i slöja har varit en efterlängtad förstärkning för emojianvändare, som har efterfrågat större mångfald bland symbolerna, enligt sajten.
Medier skriver mest om brott – påverkar politiken
Brott och straff var det mest omnämnda ämnet på de stora tidningarnas förstasidor under andra halvan av januari och i februari. Det visar en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Ekot. Något som påverkar de politiska partierna, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.
– Det är viktigt för dem att ha en åsikt. Det är också viktigt att de stärker sin position i de här frågorna. Har man inte det – då har man inga svar på de frågor som väljarna tycker är viktiga, säger han till Ekot.
Det stora antalet dödsskjutningar ska vara en viktig förklaring till fokuset på brott i medierna. Tvåa på listan över ämnen i medierna var utrikespolitik, följt av det politiska spelet och försvarsfrågor.
Minister kritiserar WhatsApp
Efter terrorattacken i London där en terrorist dödade fyra personer har det kommit uppgifter på att förövaren använde den Facebookägda meddelande-appen WhatsApp. Nu riktar inrikesministern Amber Rudd kritik mot att terrorister kan använda ett tryggt sätt att kommunicera och vill att myndigheter ska få tillgång till kommunikationen i den krypterade appen. Det skriver Recode.
Mer jämställt på byråer än marknadsavdelningar
Kvinnor och män är mer jämställda i byråmiljön än på marknavadelningar och techföretag. Det visar Campaign Asia-Pacific och Kantars undersökning.
Youtubes egna annonser förekommer i hatiska miljöer
I fredags twittrade Wall Street Journals reporter Jack Nicas en skärmdump med en annons för Youtube Red som fungerar som en pre-roll på en användargenererad video med titeln "Michelle Obama Dancing to Alabama Ni**er.". Den senaste veckan har flera annonsörer lämnat Googles plattformar eftersom de anser att sökjätten inte gjort tillräckligt för att undvika att deras annonser förekommer i hatiska miljöer.