Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SD får inte annonsera i Aftonbladet

Publicerad: 20 november 2017, 07:22

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Aftonbladets Sofia Olsson Olsén.

Sverigedemokraterna får inte annonsera i Aftonbladet, Sofia Olsson Olsén vill inte kommentera tidningens internutredning och Facebook testar VR i flödet. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson OlsénSpotifyJoakim WallersteinFacebookAftonbladetSverigedemokraternaVR-teknik

Sverigedemokraterna får inte annonsera i Aftonbladet inför nästa års val. Det uppgav tidningens publisher Sofia Olsson Olsén i samband med att hon gästade Ekots lördagsintervju.

– De har inte de värderingar som är acceptabla i Sverige i dag, och för Aftonbladet, säger hon.

Däremot kommer tidningen att bevaka Sverigedemokraterna och låta dem debattera. Beslutet har Sofia Olsson Olsén tagit efter att ha funderat fram och tillbaka.

– Jag har vägt fram och åter, men nu landat i att jag måste gå in i mig själv. Jag som utgivare måste tillåtas ha känslor och värderingar, säger hon.

Aftonbladet har haft samma hållning gentemot SD sedan valet 2010 då tidningens dåvarande publisher Jan Helin beslutade om att inte tillåta annonser från dem.

Enligt Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein försvårar beslutet valarbetet för partiet.

– Det är viktigt med politisk annonsering under en valrörelse. Om ett parti inte får annonser försämrar man möjligheten för väljarna att förstå vad ett parti står för, säger Joakim Wallerstein till TT.

– Aftonbladet är ju en tidning som delvis ägs av LO. Och att de använder alla medel de kan för att försvåra vår valrörelse är väl inte så konstigt kanske. De är desperata.

Sofia Olsson Olsén om internutredningen: Inga kommentarer
Aftonbladets ledarskribent Fredrik Virtanen har tagit en timeout sedan han anklagats för sexuella trakasserier och våldtäkt. Just nu pågår en internutredning med oberoende experter sm genomlyser hela organisationen. Tidningens publisher Sofia Olsson Olsén vill dock inte kommentera hur framtiden för Fredrik Virtanen ser ut.

– Det får den här utredningen visa. Jag kan inte gå in och berätta något i förväg, säger hon i Ekots lördagsintervju.

I intervjun pressades hon även på frågor om den påstådda tystnadskulturen på Aftonbladet.

– Jag känner inte igen den själv. Men jag är djupt bekymrad över det som beskrivs, säger hon.

Facebook testar VR i flödet
Nu tar Facebook nästa steg för 360-gradersvideos och VR-upplevelser på sin plattform genom att VR-upplevelser syns direkt i news feed. Testet är ett experiment som genomförs i en begränsad omfattning, enligt Ubergizmo.

Spotify dissar Stockholmsbörsen
Nu ska Spotify noteras på New York Stock Exchange, i stället för Nasdaq, enligt källor till Di Digital. I och med detta blir det heller ingen sekundär notering på Stockholmsbörsen. Beslutet ska bero på Facebooks turbulenta börsintroduktion på Nasdaq 2012.

Weinstein hade hemlig lista
Filmproducenten Harvey Weinstein, som anklagats för sexuella trakasserier och våldtäkt, hade en hemlig lista med namn på 91 skådespelare, producenter och finansiärer inom filmindustrin, enligt uppgifter till The Guardian. Listan ska ha använts för att förhindra att offer trädde fram i offentligheten med anklagelser mot honom.
"Omfattningen av listan tycks bekräfta uppgifterna att övergreppsanklagelserna mot Weinstein var en offentlig hemlighet i Hollywood", skriver The Guardians reporter.

Girls-skaparen ber om ursäkt för försvar av våldtäktsanklagad
Lena Dunham, hjärnan bakom tv-serien Girls, försvarade i veckan manusförfattaren och producenten Murray Miller som anklagats för våldtäkt. För detta möttes hon av stark kritik. Nu ber hon om ursäkt för tilltaget.

"Varje kvinna som träder fram förtjänar att bli lyssnad på, helt och fullt", skriver Lena Dunham på Twitter.

Murray Miller har jobbat med Girls och anklagats för att 2012 ha våldtagit en 17-årig skådespelare. Själv nekar han till anklagelserna.

"Ett nytt mediestöd måste främja demokratin"
Att ge mediebranschen stöd med mer än en halv miljard varje år samtidigt som man blundar för den digitala omställningen av branschen är inte rimligt, enligt företrädare för Socialdemokraterna. I en debattartikel i SvD menar de att presstödet i framtiden bör utvecklas till ett redaktionellt stöd som inte tar hänsyn till plattform, i stället för att baseras på distributionsform och upplaga som i dag.

Julkalendern sänds som planerat – trots Wolffs död
Skådespelaren Rikard Wolff avled i helgen i sviterna av sjukdomen kol. I årets julkalender spelar han skurken Dr Ruben och den kommer att sändas som planerat.

– Vi gör inga förändringar i publiceringen, vi följer den plan vi hade, säger Anna Wallmark Avelin, producent på SVT till Expressen.

Rikard Wolff fick se avsnitten från sjukhuset där han vårdades. Enligt Johanna Gårdare, programchef på SVT Barnkanalen var han väldigt stolt och glad över sin medverkan.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.