Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”SD har lyckats med sin retorik om att vi är emot dem”

Publicerad: 6 december 2016, 09:50

Karin Wallmander gjorde den uppmärksammade intervjun i Värmlands Folkblad.

Foto: Peter Bäcker/VF

Värmlands Folkblads webbredaktör Karin Wallmander hyllas för sin intervju med SD:s distriktsordförande Runar Filper. Hon tycker att mediekåren i en del fall är alldeles för ängslig i sin bevakning av partiet.

Ämnen i artikeln:

SDJournalistikSverigedemokraternaVärmlands Folkblad

FT

Fredrik Thambert


I måndags skickade Sverigedemokraternas distriktsstyrelse i Värmlands län ut ett pressmeddelande om att partiets julbord hade avbokats. Här jämfördes avbokningen med förföljelsen av folkgrupper under andra världskriget och Grand Hôtels ånger efter SD:s gala i höstas. Skulden för den lokala krögarens beslut lades på mediekåren.

Istället för att okritiskt publicera informationen valde Karin Wallmander att ringa upp distriktsordförande Runar Filper och ställa honom mot väggen om påståendena i pressmeddelandet. Resultatet blev en artikel som har blivit spridd långt utanför Värmlands gränser.

Orsaken är hennes kritiska frågor som blottlägger orimligheterna i utspelen.
– Jag har fått hundratals mejl om artikeln. Mestadels hurrarop men också folk som är kritiska mot att jag ställt kritiska frågor till SD, säger hon och fortsätter:
– Jag tyckte det var värt att fråga hur de menade. De behövde förklara sig lite bättre.

Även NWT och SVT Värmland rapporterade nyheten om det avbokade julbordet. Karin Wallmander tycker att de allt för lättvindigt köpte SD:s påståenden.
– Det är anmärkningsvärt. Deras rapportering var mer som pressmeddelandet var tänkt. Men jämförelsen med förföljning av folkgrupper, och att det var medietryckets fel, var värda att ifrågasätta.

En annan detalj i sammanhanget är att julbordet avbokades redan i november, men pressmeddelande skickades ut först nu.

Vad säger det om journalistiken att du hyllas så pass mycket för dina kritiska frågor?
– Jag tycker att man från mediers sida är väldigt rädda för att ställa kritiska frågor till SD. De har lyckats med sin retorik om att vi är emot dem, och att vi inte är objektiva.
Åsa Romson fick löpa gatlopp för jämförelsen mellan Auschwitz och situationen på Medelhavet. Men när SD jämför ett avbokat julbord med förföljelsen av folkgrupper under andra världskriget ställde varken SVT eller NWT en kritisk fråga. De nämnde inte ens att det var underligt. Om det hade varit Stefan Löfven eller vem som helst hade man frågat "hur menar du nu?". Men man kanske är rädd att inte framstå som objektiv.

Hur går ni vidare med den här historien?
– En fråga är hur SD tar ansvar för krögaren som nu får ta emot mycket hat och hot på grund av beslutet att ställa in julbordet.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev