Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”SD kom alldeles för enkelt undan”

Publicerad: 24 september 2010, 12:08

Expos ansvarige utgivare journalisten och tv-profilen Robert Aschberg plockar in Cecilia Stegö-Chilò, före detta kulturminister numera senior rådgivare på Springtime, i styrelsen.


Ämnen i artikeln:

Robert AschbergExpoSverigedemokraterna

Det var i somras som Expo beslutade sig för att försöka rekrytera Cecilia Stegö Chilò, men det är först nu det har blivit känt. Och i veckan var hon med på sitt första styrelsemöte. Hon ser fram emot uppdraget:

– Få saker engagerar mig mer än försvaret av det öppna samhället. Jag har följt de främlingsfientliga krafternas framfart på nära håll i Europa och vet att det behövs ett brett engagemang om inte deras enkla lösningar och budskap ska bli framgångsrika, säger Cecilia Stegö Chilò.

Efter valet stod det klart att Sverigedemokraterna får 5,7 procent av rösterna och 20 mandat i riksdagen.
Så här i efterhand är Cecilia Stegö Chilò förvånad över att Expos kartläggning av Sverigedemokraterna inte fick större uppmärksamhet:

– Jag tycker att Sverigedemokraterna kom alldeles för enkelt undan. Uppgifterna var starka. De motiverade ett större utrymme och betydligt skarpare frågor från mediernas sida, säger Cecilia Stegö Chilò.

Det var alldeles nyligen som Expo avslöjade att 45 av Sverigedemokraternas kandidater har kopplingar till vit-makt-miljön. Enligt Expos granskning förnekade SD-kandidater Förintelsen, det skrevs under mejl med nazistiska hälsningar och det donerades pengar till nazistiska grupper i samhället.

Cecilia Stegö Chilò har varit in- och utrikespolitiskkommentator i flera medier, chef för Timbro och under några dagar hösten 2006 kulturminister. Stiftelsen Expo är en svensk stiftelse som ger en tidskrift med samma namn. Stiftelsens mål är att upplysa allmänheten om rasism och främlingsfientlighet.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.