Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SD köpte propaganda – betalade för "journalistiskt arbete"

Publicerad: 4 juli 2016, 06:55

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Foto: Wikimedia Commons

Sverigedemokraterna betalade sajten Nyheter Idag 30 000 kronor för "journalistiskt arbete".


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Expressen avslöjar i dag att Chang Frick, som skriver för Nyheter Idag, skickat en faktura till SD. Det i samband med att SD förra året sparkade ut ledningen för ungdomsförbundet SDU, däribland ordföranden Gustav Kasselstrand och vice ordföranden William Hahne.

SD-toppen Mattias Karlsson skickade material i form av en 28-sidig text som han själv skrivit om kopplingar mellan ungdomsförbundet SDU och den "identitära rörelsen" till Chang Frick. Den "härhör från en planerad artikel som aldrig blev riktigt färdig" enligt Mattias Karlsson. Några dagar senare skickade Chang Frick en faktura till SD på 30 000 kronor exklusive moms märkt "Research ´identitärer´ Journalistisk arbete enligt ök".

Senare publicerade Nyheter Idag artiklar med mejl som visar att det fanns just kopplingar mellan SDU och identitärerna – i detta fall Fredrik Hagberg från högerextrema Nordiskt ungdom, som var stödmedlem i SDU.

Enligt Chang Frick innebar jobbet att han skulle ta fram researchmaterial om identitärerna, som SD skulle använda för att visa för medlemmarna.
– Jag kan inte se att det finns nåt hyckleri i det hela för jag är väldigt öppen med att jag granskar åt det hållet. Sen kan jag hjälpa andra med researcharbete. Jag tänker inte jobba gratis. Om SD vänder sig till mig och vill köpa bilder eller arbete, gräva fram nånting, så gör jag det. Jag kan göra det även åt andra partier eller organisationer så länge det är nåt som jag ändå jobbar med eller brukar granska eller lägger ned energi på, säger han till Expressen.

Mattias Karlsson kommenterar händelsen.
– Chang Frick hade ett unikt... Han var en av få journalister som hade granskat just identitärerna och skrivit artiklar om dem tidigare och han hade också ett unikt bild-, film- och intervjumaterial med identitärer som vi var intresserade att ta del av. Jag tror att det var det som fakturan gällde.

Mårten Färlin

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.