Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SD lurade Skatteverket i samband med mediesatsning

Publicerad: 5 september 2014, 06:40

Jimmie Åkesson i SD:s valfilm

Bolaget Blåsippan fakturerades för att partiet Sverigedemokraterna skulle slippa betala moms i samband med partiets mediesatsning 2011, Apple höjer säkerheten och Leo Razzak får roll i Felix Herngrens nya tv-serie. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Jimmie ÅkessonFelix HerngrenTim CookSVTSverigedemokraternaTV4GoogleApple

Mediesatsningen mitt SD:s momshärva
Sverigedemokraternas dotterbolag Blåsippan AB, där partiledaren Jimmie Åkesson är styrelseordförande, ska enligt årsredovisningen "bedriva framtagning och försäljning av trycksaker, filmer och reklamartiklar." Förra året åkte bolaget på en skattesmäll på 64 000 kronor efter oegentligheter med momsen. En granskning av Aftonbladet och TV4 visar att omfattningen av fusket kan vara värre än så. Händelsen skedde 2011 då partiet planerade att dra igång sin mediesatsning. Då spenderade partiet minst 730 777 som betalades till en frilansjournalist som levererade kamerautrustning, utbildning och annat som ett led i partiets försök att starta egen medieverksamhet. Partiet får inte dra av moms och därför har någon beslutat att Blåsippan AB i stället skulle faktureras. På så sätt har partiet kunnit sluppit betala minst 146 000 kronor i moms betala genom att låta bolaget betala partiets kostnader.
– Genom att lira på det här sättet försöker de bedra Skatteverket, säger advokat Omar Berger som har granskat Blåsippan för Aftonbladets och TV4.

Apple skärper säkerheten
Apples vd Tim Cook berättar i en intervju med Wall Street Journal att man kommer att skärpa säkerheten i företagets molntjänst iCloud. Utspelet kommer efter incidenten förra helgen då flera kända personers privata bilder på iCloud hamnade i orätta händer. Apple kommer nu att införa ett system med epost- och push-notifieringar till användarna så fort ett försök till lösenordsändring görs eller när någon försöker synkronisera iCloud-data till en ny enhet. Lena Dunham och Seth Rogen är några  av de kändisar som rasade på Twitter efter nyheten om att en hackare har kommit över nakenbilder som påstås föreställa en rad olika kändisar.

Google betalar tillbaka 133 miljoner
Googlegått med på att återbetala motsvarande 133 miljoner kronor till föräldrar för deras barns app-köp. Enligt den federala amerikanska handelskommissionen ska sökjätten även ha gått med på en tydligare avisering när man gör ett in-app-köp. Det skriver zdnet.com.

SVT gör film om drottning Kristina  
I september spelar SVT spelar in en dramadokumentär om drottning Kristinas liv på Kalmar slott, skriver Barometern. Saga Gärde, känd från tv-serierna Spung och Playa del Sol, har titelrollen.

Idol-domaren blåstes på Blocket
Claes "Clabbe" af Geijerstam blev lurad på Blocket vid en snabb gitarraffär. Den misstänkte bedragaren kunde identifieras, tack vare "Idol"--domaren.
– Jag la ut en bild på honom på Facebook då jag förstod att jag hade blivit lurad, säger "Clabbe" i förhör.  Det skriver Aftonbladet.

Leo Razzak får roll i Felix Herngrens serie
TV4:s nya storsatsning "Torpederna" regisseras av Felix Herngren. I en av de ledande rollerna ser vi den sociala entreprenören Leo Razzak som bland annat varit utfrågare i SVT:s jobbdebatt inför valet. Det skriver Expressen.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.