Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SD-politikerns förslag: Låt Bonniertidningarna gå under

Publicerad: 6 oktober 2016, 05:58

Anna Hagwall och DN-skrapan.

Foto: Riksdagen/Wikimedia Commons

Anna Hagwall (SD) vill dra in presstödet för att inskränka Bonniers makt, får kritik från branschen och riskerar att uteslutas från partiet. Det är lite av innehållet i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

BonnierSverigedemokraternaMartin Jönsson

SD-politikerns förslag: Låt Bonniertidningarna gå under
Riksdagsledamoten Anna Hagwalls (SD) motion om mediepolitik fick stor uppmärksamhet under gårdagskvällen. I förslaget vill hon stoppa presstödet för att minska Bonniers makt. Problemet är bara att inga Bonniertidningar lyfter något sådant. Till Aftonbladet, som först uppmärksammade motionen, förklarar hon sina tankegångar.
– De flesta små tidningar kontrolleras direkt eller indirekt av Bonnier och varför denne skall få betalt av svenska skattebetalare är en gåta. De små tidningarna i landsorten har blivit direkta eller indirekta språkrör till DN/Bonnier, skriver Anna Hagwall i ett mejl till Aftonbladet och fortsätter:
– Låt de små Bonnierska tidningarna i landsorten gå under ty då uppstår ett tomrum som kan fyllas av tidningar som bryr sig om människor och företagare på orten.

Ett annat förslag i motionen är att starkt begränsa SVT:s utbud för att minska deras "förmedling av politiskt korrekt agenda".

SD: Vi står inte bakom förslagen
Sent på kvällen publicerade Sverigedemokraternas ett pressmeddelande där de tar avstånd från Anna Hagwalls motion. Hennes framtid inom SD är nu oviss.
– Anna Hagwalls motion stämmer inte överens med partiets stöd till Public Service och mediepolitik i övrigt. Agerandet har skadat vårt förtroende för henne. Detta kommer att få konsekvenser för hennes framtida verksamhet inom partiet och i riksdagsarbetet, säger gruppledare Mattias Karlsson i pressmeddelandet.

Jönsson: SD tycker att lögnen är viktigare än sanningen
DN:s redaktionella utvecklsingschef Martin Jönsson bloggar kritiskt om Anna Hagwalls faktabefriade motion, som han kopplar till antisemitisk tradition om den "judiska mediemakten".
"Det talas ofta om att vi är på väg in i, eller redan kraschlandat i ett, "post truth society". Motionen från SDs Anna Hagwall är ett sorgligt exempel på det" skriver han.

Uppgifter: Google nobbar Twitter
Just nu pågår en intensiv ryktesspridning kring Twitter som uppges vara på väg att säljas. Techsajten Recode skriver att varken Google, Apple eller Disney är intresserade av att att köpa bolaget. Därmed är Salesforce i nuläget den mest troliga köparen. Yahoos tidigare interims-vd Ross Levinsohn säger däremot i en intervju med CNBC att Google eller Apple ligger närmast till hands för att slå till.

Yahoos varumärke "går från dåligt till sämre"
Nyligen hackades runt 500 miljoner Yahoo-konton, vilket blev en global skandal. I tisdags avslöjade Reuters att företaget själva byggt en programvara för att spionera på hundratals miljoner konton för amerikanska säkerhetstjänsters räkning. En pr-mardröm, enligt eniga experter.
– Deras varumärke går från dåligt till sämre, säger Sameet Sinha, analytiker på investmentbolaget B. Riley, till Bloomberg.

Spotifys annonser spred skadlig kod
Under onsdagen rapporterade flera användare att annonserna i Spotifys desktopversion (gratisvarianten) sprider skadlig kod.
"Ett litet antal användare har upplevt problem med tvivelaktiga webbplats-pop-ups i sina standard-webbläsare som ett resultat av ett isolerat problem med en annons på vår gratistjänst. Vi har nu identifierat källan till problemet och stängt ner den. Vi kommer fortsätta att övervaka situationen" skriver Spotify i ett uttalande enligt The Next Web.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.