Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SD:s mediebolag som slutade i skattehärva

Publicerad: 29 september 2015, 12:31

Martin Kinnunen åtalas.

Foto: Pressbild.

Samtid & Framtid skulle bli ett "Sverigedemokratiskt DN.se". Nu åtalas förre pressekreteraren Martin Kinnunen för grovt skattebrott för sin inblandning i partiets mediesatsning.


Ämnen i artikeln:

Martin KinnunenSamtid & FramtidErik AlmqvistSverigedemokraterna

Bolaget Samtid & Framtid skulle bli en medieplattform med en socialkonservativ agenda i regi av Sverigedemokraterna. Ansvarig för satsningen var Erik Almqvist. År 2011 beskrev han planerna för Resumé som en variant på DN.se:
– Ur partiets perspektiv är det självklart tilltalande om det kommer fram ett alternativt medium som har potentialen att bli en stark aktör och ger Sverigedemokraterna en mer ärlig chans att svara på anklagelser och presentera sin politik. Men visionen med plattformen är inte att hjälpa Sverigedemokraterna eller att bli språkrör, sa han.

Ur visionen skades nyhetssajten Samtiden. Men bolaget har blivit föremål för Ekobrottsmyndighetens granskning och nu åtalas Martin Kinnunen i egenskap av firmatecknare. Ytterligare en person åtalas misstänkt för medhjälp och enligt åtalet ska skatt för 912 000 kronor ha undanhållits staten, skriver Aftonbladet.

Det var TV4 Nyheterna som först avslöjande att Kinnunen utreddes för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Efter "järnrörsskandalen" krävde nämligen den dåvarande ekonomisk-politiske talespersonen Erik Almqvist, enligt TV4, partiet på flera miljoner kronor i samband med att han tvingades sluta. Pengarna ska då ha betalats ut från mediebolaget istället.

Martin Kinnunen har tidigare bedyrat sin oskuld.
– Min inställning är att jag inte begått något brott. Detta är naturligtvis en oerhört påfrestande situation för mig. Det har aldrig funnits något motiv att undkomma skatt och det har heller inte funnits någon risk för att skatt inte skulle ha betalats in även om det ej skedde i tid. Viktigt att påpeka är också att jag personligen inte har haft någon möjlighet att dra egen vinning av detta, sa han till Expressen.

I dag står han fast vid sin ståndpunkt – och får också uppbackning från partiet.
– Det är min uppfattning att det aldrig funnits något uppsåt att begå brott, skriver partiledaren Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.