Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SD släpper långfilm om Socialdemokraternas historia

Publicerad: 1 augusti 2018, 12:13

Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein och Stefan Löfvén.

Foto: Pressbild / Martin Hörner Kloo

"Vår historia har i första hand skadat oss själva, med sparkade personer och dåligt rykte. Deras historia har skadat människor", säger Sverigedemokraternas kommunikationschef, Joakim Wallerstein.


Ämnen i artikeln:

DokumentärSocialdemokraternaSverigedemokraterna

Under morgonen släppte tidningen Samtiden, som ägs av Sverigedemokraterna, en dokumentärfilm på nästan två timmar om Socialdemokraternas historia.

Filmen har sedan dess fått stor spridning och i skrivande stund har cirka 30 000 människor tagit del av dokumentären. I beskrivningen av klippet går man till hårt angrepp av partiets historia och man skriver bland annat:

"Inget annat svenskt parti har kontrollerat och censurerat media i den omfattning som Socialdemokraterna har gjort. Inget annat svenskt parti har gjort rasbiologi till en vetenskap och delat upp befolkningen efter ras samt genomfört medicinska experiment på hjälplösa patienter. Inget annat svenskt parti har systematiskt tvångssteriliserat sin egen befolkning. Inget annat svenskt parti har i så hög grad hjälpt Nazityskland samtidigt som man aktivt förvägrat judar på flykt en fristad. Inget annat svenskt parti har i sådan utsträckning berövat kvinnor möjligheten att sätta barn till världen."

– Alla partier har en historia och vår historia har det pratats och debatterats väldigt mycket om, med all rätt. Men vår historia har i första hand skadat oss själva, med sparkade personer och dåligt rykte. Deras historia har skadat människor, säger Joakim Wallerstein till Resumé.

Joakim Wallerstein anser att journalister och politiska motståndare ofta väljer att ta upp deras historia, vilket han tycker att man bör göra, men tycker samtidigt att det gäller att lyfta alla partiers förflutna lika mycket.

– Eftersom ingen annan vill göra det så gör vi det istället. Vi vill skapa balans i debatten.

Vad hoppas ni att få ut av dokumentären?
– Jag ser inte det här som något viralklipp. Då gör man inte en tvåtimmarsfilm. Man kan se det mer som ett stort dokument, en bok, som folk får titta på och förhålla sig till. Bilda en egen uppfattning, helt enkelt. Det är en parad av citat, årtal och beslut som har fattats under historien och vi visar på vad som har hänt och vilka personer som har stått bakom besluten.

Varför just Socialdemokraterna?
– Man kan inte göra allting samtidigt. Centern har en väldigt intressant historia och även vänsterpartiet, så det kommer nog i framtiden. Socialdemokraterna är det partiet som rent historiskt skadat andra människor. De är bra på att hålla sig ifrån viktiga saker i historien. Till exempel var de före nazisterna med att rasforska, det fick jag aldrig läsa i mina historieböcker.

Fast Socialdemokraterna grundades 1889 och ni 1988. Samhället utvecklas och politiken med den. Hur långt bak kan man titta för att jämföra dåtid med nutid?
När slutade Socialdemokraterna att tvångssteralisera svenskar? Det pågick fram tills 1976 och det är ändå mina föräldrars generation som berörts av det här. Det är en samtida historia och de slutade med det för att de fick motreaktioner.

Resumé har varit i kontakt med Socialdemokraterna som hänvisar till Socialdemokraternas partisekreterare, Lena Rådström Baastads, sms-kommentar i Expressen:
"Det är ingen hemlighet att det fanns starka antisemitiska strömningar och tankar om ras i Sverige på 30-talet. Men att SD, ett rasistiskt parti i dagens samhälle, försöker legitimera sin politik genom att lyfta detta är absurt", skriver hon och fortsätter:

"Bildandet av rasbiologiska institutet är ett exempel på dåtidens strömningar, det kom till genom en enig riksdag stödd på den tidens akademi då sådana tankar betraktades som en vetenskap."

"När de flesta av oss tack och lov har lämnat dessa tankar bakom oss och tar avstånd, kan vi se hur Sverigedemokraterna fortfarande idag lyfter rasbiologiska termer i sitt principprogram, så som 'nedärvd essens' och att de inte tror på att alla människor föds lika. Ett annat exempel är förstås andra vice talman och SD:s f.d. partisekreterare Björn Söder som ju sade så sent som i juni i år att samer och judar inte är svenskar."

Joakim Wallerstein håller inte med och anser inte att Socialdemokraterna tar avstånd.

– De gör samma sak hela tiden. De tar inte avstånd. En vinkel de pratar om är att de stängde ner rasbiologiska institutet. Men bara för att man släcker elden så betyder det inte att man inte har startat den.

Expressen har även talat med Per T Ohlsson, senior krönikör på Sydsvenskan och författare till flera böcker om Sveriges politiska historia, som är kritisk till filmen.

– Så här kan man missbruka, och lite vränga till, historien. Man tar några korn av sanning och odlar en helhetsbild som åtminstone delvis är helt missvisande, säger Per T Ohlsson till tidningen.

Han är även kritisk till att filmen enbart gör Socialdemokraterna ansvariga för historien och inte lyfter upp de andra partiernas roll.

– Man använder förenkling, överdrifter, utlämnande av ganska viktiga upplysningar som hade komplicerat bilden och ibland rent missvisande grepp, säger Per T Ohlsson och fortsätter:

– De använder klassiska propagandagrepp som närmast förknippas med Joseph Goebbles.

<!-- p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545} -->

Alex Hartelius

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.