Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SD vill se hela filmen – Expressen vägrar

Publicerad: 16 november 2012, 08:46

Skärmdump från Expressen.se

Sverigedemokraterna tycker inte att Expressen bedriver "en seriös politisk bevakning" och vill nu få tillgång till den oredigerade filmen i sin helhet. Men Expressen vägrar. – Det säger ju sig självt att en redaktion inte kan publicera allt underlag och kravet på att få ta del av vårt publiceringsundelag är orealistiskt, säger Thomas Mattsson till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Erik AlmqvistThomas MattssonExpressenSverigedemokraterna

I dag är rapporteringen om krisen i Sverigedemokraterna inne på sin fjärde dag. I kölvattnet av Expressens avslöjande kring Erik Almqvists rasistiska och kvinnoförnedrande kränkningar under en sommarnatt 2010 har tidningen publicerat andra delar ur filmen dag för dag.

Sättet som Expressen väljer att publicera filmmaterialet upprör Sverigedemokraterna. I dag gick partiet ut i ett brett pressmeddelande under rubriken "Måste bli ett slut på Expressens regisserade tillställning - SD kräver att allt material redovisas oredigerat".

I pressmeddelandet skriver partiet att de kräver att få se den oredigerade filmen som Expressen har tillgång till i sin helhet. Vidare menar Sverigedemokraterna att Expressens bevakning är regisserad:

"Partiet delges varje dag information från videomaterial man aldrig tidigare tagit del av. Av det följer att informationen noga måste värderas innan företrädare kan göra kommentarer i media. Sverigedemokraterna tycker att det nu måste bli ett slut på Expressens regisserade tillställning av klipp och klistrande."

Varför går ni ut med det här pressmeddelandet?
– Man kommer med små saker varje dag. Händelser som inte vi känner till och ska kommentera. Vi vill få ett slut på det här. Om vi får ta del av hela filmen, oklippt i kronologisk ordning så kan vi ge en kommentar till hela händelseförloppet. Som det ser ut i dag bedriver inte Expressen seriös journalistik i bevakningen av Sverigedemokraterna, säger Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen till Resumé.

På vilket sätt är det inte seriös journalistik?
– Det är inte en seriös politisk bevakning. Vi har fått sett delar av materialet och kan omöjligt avgöra i vilken ordning händelserna inträffade.

Har ni tagit kontakt med Expressen om detta?
– Nej inte i det här fallet.

Varför inte?
– Vi har en daglig kontakt med Expressen genom deras bevakning. Dom ringer oss hela tiden och reportrarna vet hur vi ser på deras sätt att publicera.

Det många reagerar på är att två partitoppar var med under kvällen varav den ena Kent Ekeroth har filmat och haft tillgång till filmen. Detta under mer än två års tid, utan att fler inom Sverigedemokraternas ledning, däribland Jimmie Åkesson har kännt till detaljerna som kommit fram i Expressens publicering.

Resumé frågar Martin Kinnunen hur det kommer sig att Kent Ekeroth och Erik Almqvist lyckats dölja de rasistiska och sexistiska påhoppen för partiledaren under så pass lång tid.
–  Det är sant att det handlar om två högt uppsatta Sverigedemokrater. Vi tog kontakt med den när det blev skriverier om att de skulle ha varit våldsamma under filmen vid ett annat tillfälle. Det som varit kärnan i rapporteringen har vi inte känt till förrän nu.

Vet ni vem som har läckt filmerna?
– Nej, men jag kan dementera att det rör sig om någon fallangstrid. Misstankarna skulle riktat sig mot perifera personer i partiet.

Resumé kontaktar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Vad är din kommentar till SD:s utspel?
– Det orealistiska kravet på att Expressen ska redovisa sitt publiceringsunderlag avslöjar väl att Sverigedemokraterna tycker att det är mer problematiskt att Expressen dag efter dag avslöjar skandaler, än att det finns riksdagsledamöter – som Ekeroth och Almqvist – som man fortfarande håller om ryggen?

Kan du förstå deras kritik?
– Nej. Jag har respekt för att SD har svårt att överblicka alla frågeställningar, men svaren finns ju inte på Expressen utan i den egna riksdagsgruppen. Min gissning är att SD-affären har stort nyhetsvärde i tidningar, radio och tv så länge som Ekeroth och Almqvist sitter kvar i riksdagen.

Varför har ni delat upp ert material på det här sättet?
– Det säger ju sig självt att en redaktion inte kan publicera allt underlag – det finns ju begränsningar i allt från programtid och antal sidor till hur stort publikens intresse är. Nyhetsvärdet påverkas ju också av hur den som granskas agerar. Den film som vi publicerar i dag får ju ett dramatiskt mycket större nyhetsvärde bara därför att Åkesson, Ekeroth och Almqvist så sent som i går for med felaktiga uppgifter om varför SD-topparna beväpnade sig.

Har ni fått liknande kritik från ett annat riksdagsparti vid rapportering av en annan händelse?
– Politiker som granskas blir ofta snabbt mediekritiker. Oavsett om det är svaga valrörelser och dåliga valresultat eller rasism och våldsamheter som ligger till grund för uppmärksamheten så försöker man alltid misstänkliggöra journalistiken. Men, det måste jag tillstå, jag har aldrig varit med om att ett parti begärt ut Expressens redaktionella material.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.