Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SEB kände till Metro-budet

Publicerad: 15 februari 2012, 13:25

Kinneviks vd Mia Brunell angående att SEB Enskilda både fungerat som rådgivare åt Kinnevik vid Metro-affären och samtidigt kommit med en köprekommendation kring aktien: "Jag utgår ifrån att de har kinesiska väggar i sin hantering"

Foto: Pressbild.

Nyligen rusade Metro-aktien med över 20 procent och handeln stoppades. Bakgrunden var en positiv SEB-rapport, men nu visar det sig att SEB Enskilda även fungerat som rådgivare vid affären.


Ämnen i artikeln:

MetroKinnevik

Metro-aktien steg med hela 20 procent fredagen den 3 februari och man  införde ett handelsstopp med beskedet att "alla på marknaden inte hade samma information."

På måndagen stod det klart att investmentbolaget Kinnevik lagt ett bud på tidningskoncernen.

Kinnevik  hänvisade bland annat kursrusningen till att SEB Enskilda kommit med en  positiv analys om Metro, men nu kan SvD berätta att SEB Enskilda inte  bara har gjort en analys av bolaget, utan även fungerat som rådgivare  vid affären.

Kinneviks vd, Mia Brunell, bekräftar SvD:s uppgifter:
– Ja, vi hade SEB Enskilda som rådgivare åt Kinnevik. Sedan hade Metro andra rådgivare, säger hon till Svenska Dagbladet.

Då  SvD frågar om man inte ser någon problematik i att SEB Enskilda kände  till affären och samtidigt gav köprekommendationer blir svaret:
– Jag utgår från att de har kinesiska väggar i sin hantering, säger Mia Brunell till Svenska Dagbladet.

Fredrik  Carlsson, som är chef för aktieanalys på SEB Enskilda, vill inte  kommentera det hela annat än att han hävdar att SEB Enskilda är en:  "självstående enhet och Corporate Finance är en självstående enhet".

Ekobrottsmyndigheten har inlett en förundersökning kring Metro-handeln.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

MetroKinnevik

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.