Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sexskandalen som blev en medieskandal

Publicerad: 11 februari 2010, 08:31

Årets mest substanslösa nyhet har fått nyhetsredaktionerna i New York på helspänn. Ingenting har hänt men ändå har guvernör David Paterson tvingats att dementera en artikel som aldrig har publicerats.


New York Post:s toppar med icke-nyhet

I tisdag var New Yorks demokratiske guvernör David Paterson på New York Post förstasida med rubriken “I Did Not Have Sex With That Woman.”, med en tydlig blinkning åt president Bill Clintons uttalande om Monica Lewinsky.

Det var kulmen på en dryg veckas upptrappning av en nyhet som egentligen inte existerar. Nyheten är så substanslös att det är numera bristen på innehåll som har blivit nyheten.

New York Observer har kartlagt det komplicerade nyhetsrallyt den senaste veckan.

Det började med en kort artikel på New York Posts skvallersida Page Six där anonyma källor inom polisen hävdade att Paterson haft en relation med en kvinna i sin stab.

En vecka senare, i fredags, gick polisen ut i The Daily News och dementerade att man skvallrade till The Post. I samma artikel påpekas det dock att en ”major newspaper” hade på gång en story med allvarliga avslöjanden om Paterson .

New York Observer ställde frågor på Twitter om The Times avslöjanden.

Råbarkade mediebloggen Gawker trappade upp storyn med att det också fanns rykten om att Paterson och hans fru är swingers.

New York Magazine rapporterar om ryktena som kan göra det svårt för Paterson att bli omvald som guvernör.

Huffington Post berättade om sexskandalryktesfloden i New York och därmed hade historien om The Times påstådda avslöjanden nått utanför New Yorks trånga medievärld.
I söndags hävdade finansbloggen Business Insider att The Times artikel skulle komma på måndagen och guvernören var på väg att avgå.

Samma dag publicerar Gawker ett uttalande från Patersons taleskvinna där hon dementerar alla rykten.

AP berättar att Paterson varit i Washington för att diskutera med partivänner om hans omval som ifrågasatts på grund av de obekräftade ryktena.

I måndags påstod New York Magazine att The Times har ett avslöjade om otrohet på gång men att det inte var så allvarligt många tidigare trott.

Samma dag gick Patersons politiske motståndare Rick Lazio ut i Observer och menade att New York Times har en moralisk skyldighet att reda ut vad ryktena handlar om. Detta trots att det bara fanns rykten om en kommande artikel i tidningen.

Till slut talade Paterson med AP, han dementerade artikeln på Page Six, förnekade att han varit otrogen och använt droger.

Dagen efter, i tisdags, var intervjun med AP på New York Post och The Daily News förstasidor.

Men New York Times hade inga artiklar om Paterson. Däremot en anonym bloggpost där man ironiserade över icke-nyhetskarusellen hos konkurrenterna. Gawker påpekar att ”…New York Times hävdar, att den faktalösa historien utvecklats till ett självrefererande vansinne, i en faktalös självrefererande blogpost som spär på vansinnet och klargör i stort sett ingenting…”.

Patersons talesman Peter Kauffmann säger till bloggen Politico .
– Det här är den lägsta nivån även utifrån Albanys standard (Albany är huvudstad i staten New York, red. Anm). Den senaste veckans cirkus – allt fabricerat av tunn luft och insinuationer – är pinsamt för alla som deltagit.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.