Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sextrakasserier i reklambranschen, Casten utan kvasten och veckans mest rörande text

Publicerad: 27 oktober 2017, 13:25

Vi kommer att se tillbaka på den här hösten som historisk tid, när vi vädrade ut gamla värderingar och beteenden som inte hör hemma i ett modernt samhälle, skriver chefredaktör Johan Såthe.


Ämnen i artikeln:

Johan Såthe#MeTooResumé

Veckans ämne för fredagskrönikan är naturligtvis givet, den våg av avslöjanden av sexism och trakasserier inom medievärlden.

Det har inom "de alternativa medierna" – jag tycker hatsajterna är tydligare – frodats en myt om att de etablerade medierna skyddar varandra. Att man/vi inte på allvar granskar de missförhållanden som kommit fram i spåren av #metoo-kampanjen.

Expressens kulturchef Karin Olsson skriver här intressant om att rättsväsendets oförmåga att ge offer för sexualbrott upprättelse skapat ett uppdämt hämndbehov.

Under veckan har medierna lagt ner stora resurser på att granska sig själva. Resultatet talar för sig själv.

Dagens Nyheter publicerade ett mycket starkt dokument om kulturen på Aftonbladet, läs det här.

Svenska Dagbladet, som sitter vägg i vägg med Aftonbladet, granskar skandalen på Aftonbladet med bland annat den här texten.

Fredrik Virtanen svarade på anklagelserna mot honom här.

Här skriver den profilerade Aftonbladet-krönikören Johanna Frändén om kulturen på sin arbetsplats:

Resumé avslöjade igår att TT tillsätter en internutredning efter sexuella trakasserier.

Medievärlden granskar kulturen på Expressen här.

Bonnierägda Expressen går hårt åt Bonniers tv-kanal TV4. Schibsteds Svenska Dagbladet granskar koncernkollegan Aftonbladet tufft. Jag är inte förvånad över att det fungerar så här, men det borde, åtminstone i teorin, få en del troll att inse att deras konspirationsteorier inte stämmer.

Min erfarenhet (och vetenskapen) säger tyvärr att fakta inte biter på troll, ju mer de blir motbevisade av fakta, desto större blir övertygelsen om att de ändå har rätt (lösningen, har jag fått lära mig på en kurs, är att lyssna aktivt på trollen och sedan sakta men säkert mala ner deras argument ett efter ett. Att "aggressivt" krossa deras världsbild med fakta är fel taktik).

Jag har all sympati för de kvinnor, för det är främst kvinnor, som under många år drabbats av sexuella trakasserier och övergrepp i mediebranschen.

Med det sagt, det går inte att blunda för att en del personer som går i bräschen för attackerna på de påstådda förövarna drivs av ideologiska, rasistiska eller personliga motiv. Jag tror tyvärr inte att hatarna egentligen bryr sig så mycket om Cissi Wallin, de använder henne för att komma år Fredrik Virtanen.

Fredrik Virtanen är för många en symbol för "PK-media" och den "invandringsvänliga elitvänstern" på Södermalm. När han och kvällspressen är i blåsväder är det många hatare som får vatten på sina kvarnar.

Det är många starka känslor och berättelser som kommit fram under den senaste veckan. Nu är flera externa och interna utredningar igång, de personer som har burit sig illa eller brottsligt åt bör straffas. Antingen av rättsväsendet eller så kan de egna arbetsgivarna vidta de åtgärder de anser vara lämpliga.

Även om man är upprörd – jag är det – över många av de vidriga historier som kommit fram är det viktigt att man inte bara reagerar känslomässigt. Världen är inte svartvit, personer kan agera fel och rätt på ett fullständigt ologiskt sätt.

De personer som utmålas som klandervärda kan ha gjort riktigt usla saker i vissa lägen och relationer. Och samtidigt uppfört sig bättre i andra relationer under samma tidsperiod. Det blir inte lättare i de fall där det handlar om saker som inträffade för tio femton år sedan. Vad som är sant och inte är inte helt lätt att reda ut. Det finns en juridisk sanning och det finns en personlig upplevd/moralisk sanning. Vi har alla varit med om situationer där två parter är helt övertygade om att deras helt väsensskilda versioner av ett händelseförlopp är hundra procent korrekt.

Missförstå mig rätt nu: De övergrepp som har förekommit ska upp på ytan och redas ut. De skyldiga ska ta sitt ansvar och straffas.

Det finns cyniker som tror att den här debatten och de här granskningarna är någonting som kommer att blåsa över, och att sakernas tillstånd då kommer att återgå till samma läge som det var innan.

Det tror inte jag. Jag är övertygad om att den uppgörelse vi ser med kulturen och beteenden inom mediebranschen är på riktigt. Den debatt vi för nu tror jag kommer att ändra normerna för hur män och kvinnor beter sig mot varandra. Jag säger inte att vi är framme och att den totala jämlikheten är här. Men vi har under de sista två veckorna i alla fall tagit flera (och smärtsamma) steg åt rätt håll.

Jag är helt övertygad om att vissa beteenden på en redaktion eller ett produktionsbolag kommer att vara mycket svårare att komma undan med i framtiden.

Vi kommer att se tillbaka på den här hösten som historisk tid, när vi vädrade ut gamla värderingar och beteenden som inte hör hemma i ett modernt samhälle.

Till er som vågat ta de smärtsamma och modiga stegen och faktiskt berätta om övergreppen: Tack.

***
Programmet Äntligen Hemmas programledare Martin Timell får sparken av TV4.

TV4:s krishantering började mycket svagt, men blev efter hand klart bättre.

Kanalens vd Casten Almqvist kallas för "Casten med kvasten" för att han inte är rädd för att "sopa bort" de chefer eller medarbetare som inte håller måttet.

Den här gången har han dock inte låtit kvasten gå i någon större utsträckning. När han väl bestämt sig för att ta kommandot över krisen gjorde han det tydligt och bestämt, med rimliga åtgärder med utredningar och nolltolerans och liknande saker.
Det jag inte får ihop är hur han och TV4 erkänner att man "aktivt tittat bort" från Martin Timells övergrepp och beteenden. Exakt varför man gjort det är fortfarande oklart.
Och samtidigt är Casten Almqvist "stolt" över den självrannsakan som innehållsdirektören Åsa Sjöberg och kanalchefen Fredrik Arefalk gjort. För mig hänger det här inte ihop.

Jag känner Casten Almqvist och Åsa Sjöberg som både mycket professionella och trevliga personer sedan många år (Fredrik Arefalk är jag inte närmare bekant med).

Jag förstår att man kan resonera att "det vore för enkelt" att bara sparka någon för att tillfredsställa mediernas jakt på en syndabock. Det är bättre att, på riktigt, försöka att förstå vad som gjorts på fel sätt och ändra på det.

Samtidigt, med det som kommit fram om arbetsförhållandena på TV4 och Äntligen hemma: Om ingen får ta konsekvenserna av det som har skett vore det märkligt. Ansvarsutkrävanden vid misslyckanden är en del av spelet i näringslivet. Har man höga titlar och miljonlöner ingår det också att faktiskt ta det ansvar som åligger en som arbetsgivare. Nu har man vetat om att det funnits missförhållanden. De eventuella åtgärder man vidtagit har varit minst sagt otillräckliga och unga personer med svag ställning på arbetsmarknaden har potentiellt utsatts för risker på sin arbetsplats.

TV4-ledningens uppenbarligen svaga styrning av kulturen på företaget kommer nu att slå mot det ekonomiska resultatet och mot varumärket.

Vd Casten Almqvist har mycket jobb framför sig för att återupprätta bilden av Fyran. Han har inte tagit fram kvasten ännu, det tror jag att han kommer tvingas att göra.

Att utmåla Martin Timell som ett "rötägg", räcker kanske för att hålla ägaren och allmänheten nöjd för tillfället.

Men förr eller senare måste det sopas rent.
Och det vet Casten Almqvist.

***
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson beskriver i den här texten det svåra dilemma som cheferna på Aftonbladet och TV4 har haft att brottas med under den gångna veckan. Man ska på samma gång bevaka sig själv och fatta känsliga publiceringsbeslut, samtidigt som man är arbetsgivare.

Allra mest på två stolar sitter Aftonbladet högsta chef Sofia Olsson Olsén, som både är chefredaktör, ansvarig utgivare och publisher.

***
Hittills har den offentliga debatten om sexism och övergrepp främst handlat om missförhållanden inom mediebolag. Men hur står det egentligen till på reklam- och marknadssidan?

Kanske inte så värst mycket bättre?

Här har vi samlat 21 vittnesmål om hur reklam- och marknadsfolket betett sig mot kvinnor.

Läs också Niklas Turner Olovzons berättelse om hur han nästa gång tänker tacka nej till att arbeta med den tafsande marknadschefen.

***

Intresset för att läsa om skandalerna och sextrakasserierna i om medierna har varit mycket stort. Resumé dubblerade antal unika läsare under förra veckan och nådde nästan av kvarts miljon läsare. Antalet sidvisningar var drygt 1,5 miljoner. Jag tror aldrig att intresset för utgivarfrågor varit större. Tack förtroendet!

Här intervjuas jag av KIA-index om våra siffror och vilka journalistiska satsningar Resumé gjort den senaste tiden:

***

Veckans mest rörande tex skrev Fredrik Strage i Dagens Nyheter:

Läs mer här.

***
Jag ser fram mot att sitta juryn för Swedish Content Awards för tredje gången. Tack för förtroendet, Elisabeth Thörnsten.

***
Resumé förstärker laget med bloggaren Henrik Sjödin. Välkommen Henrik!

Läs mer här.

***

Jag tillhör det yrke och den generation som verkligen kan gå i gång på layout i papper. Har sett flera fina vinnare i Publisingpriset i mina sociala flöden. Men är det inte typ hundratals vinnare?

Läs mer här.

***

Helgens läsning: Från och med ikväll fredag klockan 20.00 kan du läsa #helgintervjun. Där här gången har vi träffat TV4:s programledare Jenny Strömstedt, som ger sin på krisen i TV4 och arbetsförhållandena i mediebranschen. Dagen efter har vi i #karriärsöndag intervjuat Liv Sandberg, ny chef på Starcom.

***
Nästa fredag har jag höstlov. Då tar Resumés Yasmine Winberg över fredagskrönikör.

***
Trevlig helg!

Johan Såthe

Ämnen i artikeln:

Johan Såthe#MeTooResumé

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.