Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Siffrorna har ett allmänintresse”

Publicerad: 20 augusti 2015, 09:35

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Foto: Jonas Eltes.

YouGovs senaste mätning som ger SD rekordstort väljarstöd har kritiserats. Ändå återges resultatet av de flesta stora medier. Expressens Thomas Mattsson motiverar varför de är värda att skriva om.


Ämnen i artikeln:

Yougov

Det är Metro som publicerar den uppseendeväckande opinionsmätningen där Sverigedemokraterna är största parti. Flera stora medier, inklusive public service, har uppmärksammat resultatet, och konstaterar samtidigt att YouGovs metod med självrekryterade paneler är ifrågasatt. Dessutom menar många att mätperioden har varit extrem med tanken på SD:s omdiskuterade tunnelbanekampanj och ryktesspridningen kring Ikea-mordet.

Att medier, trots detta, väljer att återge resultatet har väckt en del kritik.

"Chockrubriker om att SD är störst och under det artiklar om hur dålig trovärdighet undersökningen har. Uselt, tidningar. Uselt" twittrar bland annat byrågrundaren och medieprofilen Calle Schulman.

På dagens förstasida toppar Expressen med rubriken "SD STÖRSTA PARTI i kritiserad mätning". I artikeln låter de såväl kritiker som yougov komma till tals.De slår också fast att "Normalt publicerar en rad svenska medier som SVT, SR och Expressen inte Yougovs undersökningar med hänvisning till just undersökningsmetoden".

Att de gör ett undantag denna gång motiverar chefredaktören Thomas Mattsson så här:
– De nya Yougov-siffrorna har ett allmänintresse, men Expressen redovisar i dag också alla SD-mätningar månad för månad i år från TNS Sifo, Ipsos, Inizio, Demoskop och Novus. Vi har också intervjuat statsvetare och andra opinionsmätningsinstitut om problematiken med olika mätmetoder, säger han.

Hur tror du era läsare tolkar nyheten?
– Min personliga gissning är att siffrorna ska tolkas med försiktighet, inte minst givet att undersökningsperioden var ungefär samtidigt som SD-kampanjen i tunnelbanan debatterades och Ikea-morden väckte stort engagemang. Men man ska inte bortse från det stabilt ökande stödet för SD som inte minst Expressens samlade publicering av alla olika mätinstituts siffror visar.

Hur ska man förhålla sig till resultatet?
– De andra riksdagspartierna har misslyckats med att adressera de frågor som många väljare förknippar med SD, och därför kommer vi säkert se stigande stöd för SD också i andra mätningar men kanske ännu inte på de nivåer som Yougov redovisar i dag.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Yougov

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.