Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sîlan Diljen: ”Berättelserna förtjänar det här utrymmet”

Publicerad: 4 november 2014, 14:04

Sîlan Diljen är nominerad i kategorin ”Årets förnyare”

Foto: Susanna Sköld

Under dagen presenterades de nominerade till Stora Journalistpriset. En av de nominerade i kategorin ”Årets förnyare” är Sîlan Diljen för P1 dokumentären "Min flykt". – Det är helt fantastisk konkurrens i år, säger hon till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Stora JournalistprisetEva HamiltonSveriges Radio

Efter en månads överläggande av juryn presenterades i dag de nominerade till Stora Journalistpriset. Bland de nomninerade i de tre kategorierna "Årets berättare", "Årets förnyare" och "Årets avslöjande" syns i år åtta kvinnor och 13 män.

En av de nominerade i kategorin ”Årets förnyare” är Sîlan Diljen för dokumentären och radioprojektet "Min flykt" som fått en stor viral spridning.   I dokumentären berättade Sîlan Diljen om flykten till Sverige från Kurdistan som fyraåring. Projektet växte och fick stor spridning i sociala medier under #Minflykt där 100-tals personer fick möjlighet att berätta sin historia. Projektet, som lyfte fram människorna bakom siffrorna, blev även till en uppsättning på Dramaten som arrangerades tillsammans med Sveriges Radio.

Juryns motivering löd:"För att hon tillsammans med publiken påbörjat skrivandet av ett nytt kapitel i den moderna svenska historien."

– Jag tycker att berättelserna verkligen förtjänar det här utrymmet. För mig personligen och för många som har delat med sig av sina berättelser så är det här viktiga berättelser om Sverige som ska få ta plats och som ska berättas. Det är viktigt att de berättas utifrån de som har upplevt dem själva, för det visar på bredden i dem. Det finns mycket som är sorgligt med en flykt, men det finns också jättemycket som handlar om stolthet och hur en människa har blivit som den har blivit, säger Sîlan Diljen till Resumé.

Vad tror du om din chans att vinna?
– Det vet jag inte. Det är fantastisk konkurrens i år.

Vid årsskiftet tillträder Sîlan Diljen som chef för P3 Stockholm.

– Jag är verkligen sugen på något nytt och ser fram emot att få komma in på en ny och större arbetsplats än vad jag har haft tidigare och tillsammans med de som jobbar på P3 utveckla kanalen ännu mer och ta den närmare publiken.    

Under dagen presenterades även att Eva Hamilton får uppdraget som programvärd för årets Stora Journalistgala. Med endast några veckor kvar på sin post som vd för Sveriges Television kommenterade hon känslorna inför att lämna.

–Det är lite vemodigt eftersom jag lämnar ett förtjusande företag, med så bra människor som vill så bra saker. Jag har varit där i en förfärligt massa år nu och har själv valt att lämna. Jag tror att jag kommer kunna ha tio år av spännande jobb och ett spännande liv framför mig – fast av en annan sort, säger hon i samband med att de nominerade till Stora Journalistpriset presenterades.

Susanna Sköld

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.