Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sista Halal-tv stoppat

Publicerad: 19 december 2008, 14:27

Sista avsnittet av Halal-tv skulle ha sänts på måndag. Inslaget skulle enligft uppgift ha handlat om Kvinnoforum och Bam Björling. SVT stoppade avsnittet – därför sänds i stället en debatt.


Cherin Awad, Khadiga El khabiry och Dalia Azzam Kassem, programledare för Halal-tv. Foto: Marianne Earthy/SVT

Åttonde och sista delen av omdiskuterade Halal-tv skulle ha sänts på måndag kväll. Men programmet har stoppats av SVT.

Avsnittet, som varit inspelat sedan länge, ska enligt uppgift ha handlat om Kvinnoforum och dess grundare och vd Bam Björling, vars verksamhet nyligen granskades av TV4:s Kalla Fakta.

Kristina Lindström , programchef och ansvarig utgivare för debatten, bekräftar för Resume.se att del åtta av Halal-tv stoppats. Hon vill inte gå in på några detaljer utan hänvisar till Umeå-redaktionen.

– Det var inget färdiggjort program, det var bara klart till en tredjedel. Och när det blev en sådan diskussion om Halal-tv så kände vi att vi måste ge utrymme för det. Därför valde vi att sända ett debattprogram om Halal-tv i stället, säger Joakim Sandberg, ansvarig utgivare för Halal-tv.

Enligt bloggen Muslimska Friskolan, som varit i direktkontakt med SVT, ansåg SVT att det inte gick att sända programmet efter TV4:s och SvD:s avslöjande om Kvinnoforum-härvan.

Joakim Sandberg bekräftar att Kvinnoforum var med i programmet, men han säger att beslutet inte berodde på det.

– Halal-tv är det mest anmälda tv-programmet. Tre kvinnor i slöja ser på sitt land och skrattar i tv - det rimmar så illa med den bild som finns i Sverige av Islam och muslimer. Vi ville ha en debatt om programmet och var då tvungna att göra ett vägval, och vi valde då att sända den här debatten, säger Joakim Sandberg.

Bloggen Muslimska Friskolan skriver:

”Umeåredaktionen säger att del 8 av 8 om Kvinnoforum helt enkelt inte höll längre. Det var nåt "mickel" med Kvinnoforum, enligt umeåredaktionen. Enligt umeåredaktionen tog då Halal-tvs producent Anna Lindman Barsk beslutet att inte sända del 8. Del 8 av 8 om hälsa och Kvinnoforum ansågs av umeåredaktionen inte längre vara lämpligt att sända”.

I stället för del åtta sänder SVT på måndag kväll klockan 20.00 en debatt  om varför Halal-tv utlöste ”en sådan debatt”. Programledare är Eva Beckman och Erik Fichtelius.

Magnus Helander

Dela artikeln: