Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Situation Stockholm – inte längre hemlösa

Publicerad: 19 augusti 2015, 07:51

Den nya redaktionen ligger på Söder och har ritats av Ola Anderssons arkitektbyrå Andersson Arfwedson

I samband med Situation Sthlms 20-årsdag den 21 augusti får gatutidningen för första gången ett permanent hem och redaktion på Timmermansgatan-Maria Prästgårdsgata på Södermalm ritad av Andersson Arfwedson arkitekter.


Ämnen i artikeln:

Situation Stockholm

För att uppmärksamma tidningens 20 år på Stockholms gator öppnar också Liljevalchs en fotoutställning av fotograf Joel Nilsson med bilder av Situation Sthlms försäljare mellan 21 och 30 augusti. Med sina 300 försäljare är tidningen ett välbekant inslag på Stockholms gator. Varje månad köper cirka 33 000 stockholmare tidningen som ger försäljarna en möjlighet att ta sig tillbaka till en dräglig tillvaro.

– Redaktionen och våra försäljare har fram till nu aldrig haft ändamålsenliga lokaler och flyttat runt mycket. Efter 20 år får vi nu äntligen en lokal speciellt anpassad för oss på Södermalm. En fin lokal och konstruktiv miljö hjälper till att skapa värdighet, säger Pia Stolt, vd Situation Sthlm i ett pressmeddelande.

Lokalen på drygt 250 kvadratmeter var ursprungligen en livsmedelsaffär och har stora skyltfönster mot gatan. Planlösningen är riggad efter Situation Sthlms speciella behov. Den del av lokalen där försäljarna köper tidningen, och där de har tillgång till postfack, telefon, datorer och toaletter har placerats mot Timmermansgatan. I gathörnet mot Maria Prästgårdsgata ligger ledning, administration och redaktion.

– Vi har i utformandet av lokalen och inredningen valt att lyfta fram att Situation Sthlm är ett kvalitetsmagasin som byggger på en social tanke och säljs på gatorna av hemlösa. Ett unikt sätt att bedriva journalistik som ger försäljarna en möjlighet att ta sig tillbaka till en dräglig tillvaro utan att vara en välgörenhetsorganisation. Redaktionen och lokalen är en arbetsplats och ska vara funktionell och varm i sitt uttryck, säger Ola Andersson, arkitekt och grundare Andersson Arfwedson i en kommentar.

Inredningen är enkel men genomarbetad. Träslaget ask kombineras med mörkgrå, infärgad träfiberskiva och glas. Det ska ge en spartansk och disciplinerad känsla för att betona vikten av ett värdefullt och disciplinerat arbete, medan värme och omtanke visas i mässingsbeslag och det röda tyget i mattor och möbler.

– Vi är mycket stolta och glada över att ha fått förtroendet att skapa ett hem för de hemlösas tidning, Situation Sthlm. Inte minst med tanke på vårt engagemang för bostadbyggande och i vår strävan att hitta lösningar på bostadsbristen i Stockholm, berättar Ola Andersson..

Inredningen är byggd av Q-gruppen och snickerierna är utförda av Swärd Design. Fastighetsägare är Einar Mattsson.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Situation Stockholm

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.