måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Situation Stockholm tappar – konkurrenten säljer som smör

Publicerad: 21 april 2015, 08:05

Situation Stockholm har tappat stort sedan Sofia Z lanserades

Sedan starten i januari har EU-migranter sålt 60 000 exemplar av gatuboken Sofia Z vilket har gett försäljarna 4,5 miljoner kronor. Samtidigt har Situation Stockholm minskat med 13 procent.

Ämnen i artikeln:

Situation Stockholm

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


I slutet av januari lanserades Sofia Z. Gatuboken är en återutgivning av Gunilla Lundgrens och Sofia Taikons berättelse om romer under förintelsen. De romska försäljarna får köpa tidningen för 25 kronor, sälja den för 100 och behålla mellanskillnaden.

Efter en trög start har man fått fart på verksamheten.   DN rapporterar att minst 60 000 tidningar sålts vilket gett försäljarna 4,5 miljoner kronor. Nu blir gatuboken ett månadsmagasin och det första numret är på väg ut.

Men alla är inte lika glada under utvecklingen. Under perioden som Sofia Z har funnits på marknaden har Situation Stockholm minskat sin försäljning med 13 procent. Vd:n Pia Stolt ser ett samband mellan tappet och de nya tidningarna. I en intervju med Sveriges Radio berättar hon att Situation Stockholms försäljare upplever att arbetsmiljön blivit otryggare sedan Sofia Z kom ut på marknaden.

– Allt ifrån att försäljare upplevt att när de står och prata med sina kunder så skär det in en försäljare av den andra tidningen och håller upp den mot köparen då, till att en av våra försäljare har blivit slagen på armen, säger Pia Stolt till Sveriges Radio och fortsätter:

– Vi är jätteoroliga, ska jag säga. Det är vi verkligen. Om våra försäljare känner att det är obehagligt eller olustigt att sälja tidningen. Det är en jätteoro.

Sven Hovmöller på Sofia Z:s distributör HEM, föreningen för hemlösa Eu-migranter, anser att försäljningen av den nya tidningen har gått lugnt till. Han säger också att det i inledningsskedet varit svårt att nå ut med föreningens regler till försäljarna.

– Man får inte störa andra gatuförsäljare eller tiggare. Det budskapet, vi har kämpat enormt för att få igenom det. Men med så många personer på så kort tid, det har varit svårt, säger han till Sveriges Radio.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev