Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SJ tar hjälp av AI

Publicerad: 24 oktober 2016, 12:52

I våras lanserade SJ mobilappen SJ Labs, där nya tekniska funktioner testas i samarbete med kunderna. Nu utökas appen med en digital reskompis, som med hjälp av artificiell intelligens ska ge svar på många av de frågor resenärerna kan ha ombord på tåget.


Ämnen i artikeln:

SJArtificiell intelligens

Den digitala reskompisen är en intelligent chat, så kallad ”bot”. Den hämtar svar på vanliga frågor ur en databas och anpassar dem sedan utifrån vilket tåg resenären sitter på.

Det handlar om att ge passagerarna en snabb självservice i enklare frågor som kan dyka upp ombord, till exempel vad som serveras i bistron eller vilka regler som gäller för bagage.

– SJ ligger väldigt långt framme inom digital innovation i Sverige. Med SJ Labs-appen kan vi ta ut svängarna och testa nya idéer, få direkt feedback från resenärerna och finslipa funktionerna utan krav på att allt ska vara perfekt från början. Det som blir uppskattat och som fungerar bra tar sedan vi vidare till vår officiella SJ-app, säger Claes Lindholtz, chef för affärsutveckling på SJ i ett pressmeddelande.

SJ samarbetar med app-utvecklaren Bontouch, som varit med från starten av SJ Labs.

Martin Forsling vd på Bontouch säger i en kommentar

– Chatlösningar för kunder har funnits länge och det har också gjorts olika försök med automatisering, men nu börjar tekniken bli så mogen att en bot-baserad lösning blir användbar på allvar. Tillsammans med de möjligheter som finns till röststyrning kommer det här att bli stort. Och bästa sättet att få det riktigt bra är gå stegvis, med tydliga och väl avgränsade användningsområden, så som SJ gör nu.

Appen SJ Labs finns för både iPhone och Android. Den innehåller sedan tidigare även funktionerna "Hitta obokad plats", "Var ska jag stå på plattformen" och" Hitta på stationen".

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

SJArtificiell intelligens

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.